Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του θα πάρει όσα χρήματα χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της από τον πόλεμο, ωστόσο πρόκειται για υπέρογκα ποσά και θα συγκεντρωθούν σε βάθος δεκαετιών.

Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, ο Σμίχαλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμα αξιολογήσει όλες τις δεσμεύσεις αλλά ότι «είμαι σίγουρος πως το συντομότερο δυνατόν, μετά από αυτή τη διάσκεψη…θα συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα χρήματα». Ο Σμίχαλ δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα για συμμετοχή σε έργα στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί ακόμα να ορίσει το ποσό για τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Στους σχεδόν 16 μήνες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές. Τα κράτη της Δύσης θέλουν να διατηρήσουν τη στήριξη για το Κίεβο, που βρίσκεται μπροστά σε χρόνια, πιθανόν δεκαετίες, ανοικοδόμησης.

Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν τον Μάρτιο ότι το κόστος ήταν 411 δισεκ. δολάρια για το πρώτο έτος του πολέμου.

Ο Σμίχαλ δήλωσε ότι το ποσό αναφέρεται μόνο στα εδάφη που αυτή τη στιγμή τελούν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι μετά την απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών, το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί», δήλωσε. «Και καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι έργο δεκαετιών».