Ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, ο Γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες, εκτίμησε χθες Τρίτη (13/6) ότι οι βιαιότητες στην αχανή περιοχή Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, πιθανόν αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στο Σουδάν μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε την 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto ηγέτη της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η σύρραξη επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, όπου τοπικές πολιτοφυλακές, πολεμιστές φυλών και οπλισμένοι πολίτες συμμετέχουν πλέον στις συγκρούσεις.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Καθώς η κατάσταση στο Νταρφούρ συνεχίζει να επιδεινώνεται, με ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην Ελ Τζενέινα (δυτικό Νταρφούρ), που η βία προσλαμβάνει εθνικές διαστάσεις», τόνισε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Οι επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον αμάχων, λόγω της εθνικής και φυλετικής καταγωγής τους, που διαπράττονται από αραβικές πολιτοφυλακές και από ένοπλους με στολές των ΔΤΥ, είναι πολύ ανησυχητικές και, εάν επαληθευτούν, μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακήρυξε τον κ. Πέρτες persona non grata, προσάπτοντάς του ευθύνες για το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης και κατηγορώντας τον πως έχει διαλέξει πλευρά. Πάντως ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως παραμένει στη θέση του, πως το καθεστώς του είναι «αμετάβλητο».

Καθώς καμιά από τις συμφωνίες εκεχειρίας δεν εφαρμόστηκε, ΜΚΟ κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ.

«Για αυτό που συμβαίνει στην Ελ Τζενέινα και στο Κουτούμ (ανατολικότερα) πρέπει να διενεργηθεί διεθνής έρευνα», ανέφερε το Σάββατο μέσω Twitter ο κυβερνήτης του Νταρφούρ, ο Μίνι Μινάουι, άλλοτε ηγέτης των ανταρτών που σήμερα έχει ταχθεί στο πλευρό του τακτικού στρατού.

Τα χρόνια του 2000 ο στρατηγός Ντάγκλο, επικεφαλής των πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ, πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή της πολιτικής της καμμένης γης στο Νταρφούρ, υπό τις διαταγές του τότε δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ.

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ στοίχισε τη ζωή σε κάπου 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε 2,5 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τις Τζαντζαουίντ γεννήθηκαν το 2013 οι ΔΤΥ, παραστρατιωτικές δυνάμεις βοηθητικές του στρατού.

Οι στρατηγοί Μπουρχάν και Ντάγκλο ήταν ενωμένοι όταν προχώρησαν στο πραξικόπημα του 2021, διώχνοντας τους πολίτες από την κυβέρνηση στην οποία μοιράζονταν την εξουσία μαζί τους μετά την πτώση του Μπασίρ το 2019. Αλλά κατόπιν εκδηλώθηκαν διαφωνίες ανάμεσά τους και, ελλείψει συμφωνίας για τους όρους ένταξης των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό, εκτραχύνθηκαν σε πόλεμο.

Γκουτέρες: Θορυβημένος για το γεγονός πως οι συγκρούσεις προσλαμβάνουν εθνικές και φυλετικές διαστάσεις

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε θορυβημένος για τις πληροφορίες περί βιαιοτήτων ευρείας κλίμακας στο Νταρφούρ κι απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να δεσμευθούν σε διαρκή κατάπαυση του πυρός, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του χθες Τρίτη.

«Είναι πολύ ανήσυχος για την ολοένα περισσότερο εθνική διάσταση της βίας» και «για τις πληροφορίες περί σεξουαλικής βίας», τόνισε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ στο κείμενο που δημοσιοποίησε.