Όχι πολύ μακριά από την Κριμαία, βρίσκεται το θέρετρο Γκελέντζικ. Εκεί, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έχει κατασκευαστεί για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα συγκρότημα σχεδόν 60.000 τετραγωνικών μέτρων και αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσα στο πολυτελές «παλάτι» το «πιο καλά φρουρούμενο μέρος στην Ρωσία», όπως χαρακτηρίζεται, υπάρχει πισίνα, σπα, σάουνες, μπαρ, θέατρο, κινηματογράφος, κελάρι κρασιών, ξενώνας, παγοδρόμιο, ακόμα και σταθμός καυσίμων και φυσικά μια εκκλησία.

Όμως 50 μέτρα κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα καταφύγιο με τρομερή οχύρωση και σήραγγες που θα μπορούσε να προστατεύσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε περίπτωση κρίσης.

Ο Πούτιν και οι «καλεσμένοι» του θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο καταφύγιο για εβδομάδες, καθώς υπάρχει πρόσβαση σε νερό, τροφή, κατάλληλος αερισμός και φυσικά ενέργεια με ένα δαιδαλώδες σύστημα καλωδίων το οποίο προστατεύεται από παχύ σκυρόδεμα.

Όπως ανέφερε ο μηχανικός Ταντέους Γκαμπριζέβσκι στο «Βusiness Insider», το οποίο δημοσίευσε και τα σχετικά στοιχεία, «η κατασκευή έχει όλα τα είδη ασφάλειας. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να επιβιώσει αλλά και για να δραπετεύσει».

Οι σήραγγες του καταφυγίου που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα συνδέονται με ανελκυστήρες και έχουν μήκος περίπου 40 και 60 μέτρα, ενώ το πλάτος τους είναι 6 μέτρα. Ο υπόγειος χώρος διαβίωσης έχει μέγεθος σχεδόν 600 τμ.

Ο μηχανικός που ανέλυσε τα σχέδια της κατασκευής στο «Βusiness Insider», υπογράμμισε ότι το εάν η εγκατάσταση μπορεί να αντέξει ή όχι από μια πυρηνική έκρηξη εξαρτάται από το σκυρόδεμα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Αν και αυτό δεν είναι σαφές από τα σχέδια που διέρρευσαν, εκτιμάται πως οι κατασκευαστές ενός προεδρικού καταφυγίου θα έχουν προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο.

Αναλυτές επισημαίνουν και τη σημασία της τοποθεσίας που έχει κατασκευαστεί το καταφύγιο. Πρόκειται για ένα μέρος χιλιάδες μίλια μακριά από τη Μόσχα και ορισμένοι εκτιμούν πως ενδεχομένως η επιλογή αυτή να έγινε ώστε να προστατευτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από μια πιθανή εσωτερική εξέγερση.

Όπως αναφέρουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δημιουργεί ένα δίκτυο εγκαταστάσεων όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κέντρο, από τη Μόσχα. Έτσι μια διαφυγή μέσω συγκροτημάτων στη Μαύρη Θάλασσα έχει λογική, σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια ενεργή απειλή για να σχεδιάσει ένας ηγέτης κάτι τέτοιο.

Πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Michael C. Kimmage, εκτιμά ότι «ο Πούτιν έχει πολύ άγχος για το εάν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ρωσίας».

«Γνωρίζοντας ότι η νομιμότητά του δεν διασφαλίζεται εξ ολοκλήρου με εκλογές, θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την προσωπική του ασφάλεια μέσω ενός συγκροτήματος καλά προστατευμένων προσωπικών κατοικιών», αναφέρει και προσθέτει: «Πρέπει να το δούμε αυτό ως μέρος μιας μακράς αντιπαράθεσης με τη Δύση που σημάδεψε τα τελευταία 13 ή 14 χρόνια της ζωής του Πούτιν».