Στον «πάγο» βάζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, καθώς όπως ανακοίνωσε χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Σημειώνεται η αντεπίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβική για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευρά. Οι ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να γνωρίζουν καλά πως για να κριθεί ως επιτυχημένη η αντεπίθεση θα πρέπει να ανακαταληφθούν πολλά εδάφη και κυρίως στο νότιο και ανατολικό μέτωπο.

Οι φιλοδοξίες για κατάληψη της Κριμαίας, τις οποίες εκφράζουν δημόσια ορισμένοι ουκρανοί αξιωματούχοι, κρίνονται από τους Δυτικούς ως ανυπόστατες, ενώ οι ΗΠΑ – όπως προκύπτει από την πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου – εκτιμούν πως τα εδαφικά κέρδη με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι «μέτρια».

Μια αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει την επιφυλακτικότητα της Δύσης για τη συνέχιση του πολέμου και του εξοπλισμού της Ουκρανίας, και εν τέλει να ωθήσει τις παρασκηνιακές κινήσεις, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από ορισμένους συμμάχους, για πίεση προς την Ουκρανία και τη Ρωσία να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Με [αυτά που έχουμε] μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε», υποστήριξε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «θα χάναμε πολλούς ανθρώπους και αυτό είναι απαράδεκτο».

Μιλώντας από τα κεντρικά του γραφεία στο Κίεβο επιβεβαίωσε έμμεσα πως ο ουκρανικός στρατός στερείται σε αυτή τη φάση των αναγκαίων όπλων για την αντεπίθεσή του. «Πρέπει να περιμένουμε, χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο. Οι μονάδες στρατού είναι “έτοιμες” αλλά ο στρατός χρειάζεται ακόμη κάποια πράγματα», συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που «φτάνουν κατά παρτίδες».

Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική ώθηση παραμένει ακόμη ένας γρίφος. Οι ρωσικές δυνάμεις  έχουν προετοιμαστεί δημιουργώντας γραμμές άμυνες 800 και πλέον χιλιομέτρων, ενίοτε τριών επιπέδων, με τάφρους, πολυβολεία και ναρκοπέδια. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως τα λάθη θα είναι μοιραία και πως οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος για τους Ουκρανούς είναι πολλές.

Όπως εξηγούν αναλυτές στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να επιτίθεται και ταυτόχρονα να καλύπτει τα νώτα του και να διασφαλίζει την τροφοδοσία της πρώτης γραμμής. Οι Ουκρανοί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ επιχείρησε να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών. «Οι περισσότεροι περιμένουν κάτι τεράστιο και ενδεχομένως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική απογοήτευση».