Ένα σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει την Ασία, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, να λιώσει η άσφαλτος και σχολεία να κλείσουν.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος καταγράφονται 42,7 βαθμοί Κελσίου αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία. Στην Ταϊλάνδη, κυβερνητικός σταθμός παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Τακ, στα βορειοδυτικά κατέγραψε θερμοκρασία 45,4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 44,6 βαθμών στο Μάε Χονγκ Σον στις 28 Απριλίου 2016.

Μάλιστα, οι ειδικοί περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί ως τον «χειρότερο καύσωνα Απριλίου στην ιστορία της Ασίας».

Πορτοκαλί συναγερμός σε πόλεις της Ινδίας

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί φοβούνται ότι φέτος η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Ο καύσωνας έπληξε ορισμένες πολιτείες της Ινδίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για τις περιοχές του Μπιχάρ, της Τζαρκάντ, της Οντίσα, της Άντρα Πραντές και της Δυτικής Βεγγάζης.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, διαμένει υψηλό ποσοστό εργατών στη γεωργία που αναγκάζονται να εργάζονται έξω ακόμη και με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Έξι πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ινδία κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου. Στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έφτασε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Την ίδια ώρα, ο καύσωνας αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή.

Κίνδυνος για θερμοπληξία στην Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αφού αρκετοί εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για πάρα πολλές ώρες, λόγω των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Παράλληλα, οι ειδικοί φοβούνται για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών πέραν των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που θα οδηγήσει σε ξηρασία και θα προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, υψηλές θερμοκρασίες διαπιστώνονται σε εκατοντάδες σταθμούς σε πάνω από 12 χώρες, όπως στη βορειοδυτική Μιανμάρ, που έφτασε στους 44 βαθμούς, στο βορειοδυτικό Βιετνάμ, με 38 βαθμούς.