Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν αποκεφαλισμένους στρατιώτες που φέρεται να είναι Ουκρανοί, με τον ίδιο να εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του.

Όπως αναφέρει η lefigaro.fr, η γνησιότητα των βίντεο δεν έχει επαληθευτεί, όμως αντιμετωπίζονται ως έγκυρα από την κυβέρνηση του Κιέβου. Μάλιστα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν έρευνα «για το έγκλημα που διέπραξαν οι Ρώσοι».

Ο Ουκρανός πρόεδρος λοιπόν, ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στα social media πως «υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει. Πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα κτήνη (σ.σ. οι Ρώσοι). Αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τα ρωσικά κανάλια, δείχνει την εκτέλεση Ουκρανού αιχμαλώτου… Δεν υπάρχουν άνθρωποι γι’ αυτούς. Ένας γιος, ένας αδελφός, ένας σύζυγος, το παιδί κάποιου. Αυτό είναι βίντεο της Ρωσίας που απλά προσπαθεί να μετατρέψει τη θηριωδία σε νέο κανόνα. Να μετατρέψει σε συνήθεια το να καταστρέφεται η ζωή».

«Δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι μεμονωμένο συμβάν. Έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Συνέβη στην Μπούτσα. Χιλιάδες φορές. Όλοι πρέπει να αντιδράσουν. Κάθε ηγέτης. Μην περιμένετε να ξεχαστεί. Ο χρόνος θα περάσει. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τίποτα. Ούτε θα συγχωρήσουμε τους δολοφόνους. Θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τα πάντα. Η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί. Κανείς δεν θα καταλάβει αν οι ηγέτες δεν αντιδράσουν. Απαιτείται δράση τώρα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Τα δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, έχουν αναπαραχθεί από διάφορα ρωσικά ΜΜΕ και φέρονται να απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες που αποκεφάλισαν Ρώσοι. «Τους σκότωσαν. Κάποιος τους πλησίασε …τους έκοψαν τα κεφάλια», ακούγεται να λέει μια αντρική φωνή, όσο η κάμερα δείχνει τα πτώματα.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας «SBU» σχολίασε τα βίντεο σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram, αναφέροντας πως «χθες, κυκλοφόρησε βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνει πώς οι Ρώσοι κατακτητές δείχνουν το κτηνώδες πρόσωπό τους …βασανίζουν σκληρά Ουκρανό αιχμάλωτο και εν συνεχεία τον αποκεφαλίζουν».