Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα επισκέφθηκε την Ουκρανία με το Κίεβο να χαρακτηρίζει ιστορικό το γεγονός και μετέβη στη μαρτυρική Μπούτσα, όπου απέτισε φόρο τιμής προς τα θύματα της περιοχής.

Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.

Ο Φουμίο Κισίντα και ο Βολοντιμιρ Ζελενσκι

Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στο Κίεβο.

Σημειώνεται, πως τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών προέβη σε εγκλήματα πολέμου στη Μούτσα, με σοκαριστικές εικόνες και μαρτυρίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.