Το 2017, το σπίτι που έζησε τα παιδικά της χρόνια η Νίνα Σιμόν στη Βόρεια Καρολίνα, είχε αποφασισθεί πως θα κατεδαφίζονταν. Ωστόσο, τέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν το σπίτι, με αποτέλεσμα να το σώσουν από την κατεδάφιση.

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες των τεσσάρων καλλιτεχνών να ανακαινίσουν το σπίτι, αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί με το Ταμείο Δράσης για την Αφρικανικό-Αμερικανική Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης Pace και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, και να διοργανώσουν εκστρατεία για να παραμείνει το οίκημα εθνικός θησαυρός των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Σε συνεργασία με την κορυφαία πρωταθλήτρια του τένις Βένους Γουίλιαμς, ανακοίνωσαν on line τη δημοπρασία στις 12 -22 Μαϊου, στην οποία θα πωληθούν έργα των πρωτεργατών της προσπάθειας, Τζούλι Μέρετου, Άνταμ Πέντλετον, Ρασίντ Τζόνσον και Έλεν Γκάλαχερ, όπως και των Μέρι Γουέδερφροντ, Ρόμπερτ Λόνγκο και Στάνλεϊ Γουίτνεϊ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γκαλά στην Γκαλερί Pace για την παρουσίαση των έργων.

«Οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες όπως η Νίνα Σιμόν μας υπενθυμίζουν ότι η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, έχει εξαιρετική δύναμη» είπε ο Πέντλετον σε δήλωσή του. «Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η μουσική της αντηχούσε σε ηπείρους και γενιές. Συνεχίζει να συγκινεί ανθρώπους απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα με την ομορφιά της, την ειλικρίνειά της και το απόλυτο θράσος της. Το έργο της διατήρησης του παιδικού της σπιτιού ήταν, για μένα, μια ισχυρή υπενθύμιση της διαρκούς κληρονομιάς της» τόνισε.

«Καθένας από τους καλλιτέχνες που επιλέξαμε ο Άνταμ Πέντλετον και εγώ για τη δημοπρασία έχει μια μοναδική, δυνατή φωνή και έχουμε συγκινηθεί από τη γενναιοδωρία και τον ενθουσιασμό τους για αυτόν τον σημαντικό σκοπό» σχολίασε η Βένους Γουίλιαμς.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την αποκατάσταση του σπιτιού της Νίνα Σιμόν στην Τάιρον, στη Βόρεια Καρολίνα. Το Ταμείο Δράσης για την Αφρικανικο-Αμερικανική Πολιτιστική Κληρονομιά στοχεύει να συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια δολάρια για τη συνεχή συντήρηση του χώρου.

Λίγα λόγια για τη Νίνα Σιμόν

Η διεθνούς φήμης πιανίστρια, τραγουδίστρια των μπλουζ και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα γεννήθηκε το 1933 ως Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο τριών δωματίων σπίτι. Σε αυτό γεννήθηκε το πάθος της για τη μουσική από τη μητέρα της, που ήταν ιεροκήρυκας των Μεθοδιστών και τον πατέρα της, ο οποίος είχε εργαστεί ως διασκεδαστής στην αρχή της καριέρας του. Το 1950, η Νίνα Σιμόν έφυγε από τη Βόρεια Καρολίνα για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στη Σχολή Μουσικής, Δράματος και Χορού Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη.