Κανένας επιστήμονας δεν έχει «προβλέψει ποτέ έναν μεγάλο σεισμό», τονίζει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Την ίδια μέρα που ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και μια σειρά από μετασεισμούς προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους στην Τουρκία και τη Συρία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από ψεύτικους ισχυρισμούς ότι η τραγωδία είχε προβλεφθεί πριν από λίγες μέρες.

Είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση κάποιου που κέρδισε την προσοχή επειδή έκανε «δηλώσεις και προβλέψεις» και φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί, είπε στο NPR η Σούζαν Χου, σεισμολόγος στο Πρόγραμμα Κινδύνων Σεισμών στο USGS και μεταδίδει το npr.

Καθώς η είδηση ​​της τραγωδίας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία διαδόθηκε τη Δευτέρα, εκατομμύρια άνθρωποι είδαν ένα tweet της 3ης Φεβρουαρίου που προειδοποιούσε ότι ένας ισχυρός σεισμός θα έπληττε την ίδια περιοχή. Το viral μήνυμα ήταν από έναν Ολλανδό, τον Frank Hoogerbeets.

 Στις 29 Ιανουαρίου οι συνεργάτες του και ο ίδιος σε βίντεο είχαν προειδοποιήσει ότι «κάπου μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα σημειωνόταν σεισμός στις τεράστιες μωβ περιοχές του χάρτη που παρουσίαζαν στην κεντρική και νότια Ασία, καθώς και στον ωκεανό».

Σε ανάρτηση του, μάλιστα, έγραψε ότι «κινδυνεύουν και οι γύρω περιοχές, ενώ δεν αποκλείονται και όσες δεν είναι καν κοντά στις μωβ ζώνες». Μετά τον φονικό σεισμό, έχει αποκτήσει εκατομμύρια ακόλουθους. Τα βίντεο του γίνονται viral και ο ίδιος αντιμετωπίζεται από μια μερίδα του κόσμου στην Τουρκία ως Μεσσίας. O ίδιος είχε ισχυριστεί πως το 2015 γνώριζε την ακριβή ημερομηνία που θα χτυπούσε η Καλιφόρνια από το The Big One: στις 28 Μαΐου 2015. Εκείνη την εποχή, προέτρεψε τους ανθρώπους να έχουν έτοιμο σχέδιο απόδρασης , προειδοποιώντας για έναν πολύ επικίνδυνο σεισμό 8,8 Ρίχτερ και άνω.

Ο «αστροσεισμολόγος» δεν έχει κανένα πτυχίο, πλην όμως ασχολείται με την πρόγνωση σεισμών με βάση τη θέση των πλανητών και της Σελήνης και κάποιες αυθαίρετες συνιστώσες στην επιφάνεια της γης.