Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αιγύπτου προσπαθεί να αποθαρρύνει όσους προβλέπουν τον καιρό χωρίς να έχουν επίσημη άδεια γι’ αυτό και μάλιστα αναμένεται να περάσει και νόμος στο κοινοβούλιο της χώρας που θα προβλέπει την τιμωρία με πρόστιμο για τους παραβάτες.

Οι προτάσεις της αιγυπτιακής υπηρεσίας αναφέρουν πως θα πρέπει να προβλέπονται ποινές για όσους μιλούν για τη «μετεωρολογία ή για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί συσκευές που τον βοηθούν να προβλέψει τον καιρό χωρίς τη συγκατάθεσή μας ή για οποιονδήποτε προκαλεί σύγχυση σχετικά με τον καιρό».

Αυτή την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ Δατάχ Αλ-Σίσι κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή της Αιγύπτου.

Στην Αίγυπτο από το 2018 ισχύει νόμος που αντιμετωπίζει ως ποινικό αδίκημα τη διάδοση «fake news», ενώ οποιοσδήποτε λογαριασμός σε πλατφόρμες social media διαθέτει πάνω από 5.000 ακόλουθους τότε αυτομάτως θεωρείται ως μέσο ενημέρωσης και ως εκ τούτου μπορεί να διωχθεί για τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών.

Αν ο νόμος για τον καιρό περάσει, τότε τα πρόστιμα για τη διάδοση αναληθών πληροφοριών θα κυμαίνονται από 3.000 έως και 150.000 ευρώ, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram».