Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (16/1) η θρυλική ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιντα βυθίζοντας στο πένθος τους θαυμαστές της. Αιτία του θανάτου της ήταν οι συνέπειες κατάγματος στον μηρό, για την αποκατάσταση του οποίου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Την είδηση μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

H μεγάλη ντίβα του ιταλικού κινηματογράφου γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1927 στην επαρχία της Ρώμης Σουμπιάκο και ήταν μία από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες ηθοποιούς και σύμβολο του σεξ της δεκαετίας του ’50 και του ’60 διεθνώς.

Το 1944, η οικογένειά της μετακόμισε στη Ρώμη και η Τζίνα μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Την άνοιξη του 1947 ένας φίλος της την έπεισε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό της Miss Roma την τελευταία στιγμή και κατέκτησε τη δεύτερη θέση και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Έτσι προσκλήθηκε στη Στρέσα για τους τελικούς της Miss Italy όπου κατέκτησε την τρίτη θέση μετά τις Lucia Bosè και Gianna Maria Canale, μελλοντικά αστέρια του κινηματογράφου.

Η Gina Lollobrigida συμπρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες με τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ και του ιταλικού κινηματογράφου, από τον Φρανκ Σινάτρα και τον Σον Κόνερι, μέχρι τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και το παρατσούκλι της ήταν «Λα Λόλλο».

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 η Λόλλο πρωταγωνίστησε σε παραγωγές του Χόλιγουντ, όπως η ταινία «Πιο δυνατός απ’ τον Διάβολο του Τζον Χιούστον», με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Τζένιφερ Τζόουνς, την ταινία «Διασταυρούμενα σπαθιά» με τον Έρολ Φλιν και την ταινία «Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου» με τον Βιτόριο Γκάσμν και μια βιογραφική ταινία βασισμένη στη ζωή της σοπράνο Λίνα Καβαλιέρι.

Επέστρεψε στην Ιταλία το 1962 και έκτοτε έκανε μόνο σποραδικές εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αφοσιώθηκε στη συνέχεια στις πρώτες καλλιτεχνικές αγάπες της, τη φωτογραφία και τη γλυπτική.

Τζίνα Λολομπριτζίτα
Η Τζίνα Λολομπρίτζιντα με τον Άντονι Κουίν

Ο γάμος της και ο χωρισμός

Τον Ιανουάριο του 1949 παντρεύτηκε τον Σλοβάκο γιατρό Milko Škofič και τον Ιούλιο του 1957 απέκτησαν έναν γιο, τον Andrea ο οποίος τους χάρισε έναν εγγονό, τον Δημήτρη, που γεννήθηκε το 1994.

Το 1971 χώρισε τον σύζυγό της, με τον οποίο ζούσε τουλάχιστον 5 χρόνια χωριστά, καθώς εκείνος είχε ήδη αρχίσει μια σχέση με αυστριακή τραγουδίστρια της όπερας.

Η αποκάλυψη της Τζίνα Λολομπρίτζιντα για τις σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε

Η Τζίνα Λολομπρίτζιντα σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης λέγοντας «πρέπει να έχεις το κουράγιο να καταγγέλλεις όσα βιώνεις την ίδια στιγμή και όχι χρόνια αργότερα».

«Μου φαίνεται πως το να μιλάει κανείς τώρα είναι κάπως ένας τρόπος να αναζητήσει τη δημοσιότητα» είχε πει όταν ήταν 90 ετών.

Χωρίς πολλά λόγια, η Τζίνα Λολομπρίτζιντα είχε αναφέρει ότι υπήρξε θύμα δύο φορές στη ζωή της «αρκετά σοβαρών» σεξουαλικών επιθέσεων, από έναν ξένο και έναν Ιταλό.

Τζίνα Λολομπριτζίτα
Τζίνα Λολομπρίτζιντα το 1954

«Την πρώτη φορά, ήμουν αθώα, δεν γνώριζα τον έρωτα, δεν γνώριζα τίποτα. Επομένως, είναι σοβαρό. Και το πρόσωπο (που μου επιτέθηκε) ήταν αρκετά γνωστό. Ήμουν 19 ετών, πήγαινα στο λύκειο» είπε η ηθοποιός.

«Τη δεύτερη φορά, θα ήταν καλύτερο να μη μιλήσω για αυτό» συμπλήρωσε, αναφέροντας μονάχα ότι συνέβη μετά τον γάμο της το 1949 με τον γιατρό Μίλκο Σκόφιτς, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, προτού πάρουν διαζύγιο 20 χρόνια αργότερα.

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, όταν είναι πολλές, αυτό δεν το ξεπερνάς και σημαδεύει τον χαρακτήρα σου. Είναι κάτι που δεν μπορείς να βγάλεις από μέσα σου. Αυτό σε σημαδεύει. Οι πράξεις σου επηρεάζονται από αυτήν τη φρικτή ανάμνηση» δήλωσε.