Την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σοκαριστικές εικόνες από την Κίνα με πολίτες να φέρεται να καίνε τους νεκρούς στο δρόμο, καθώς τα κρεματόρια και τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά, το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19, έναντι πέντε το προηγούμενο. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων φτάνει τους 5.259 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε χθες πως δεν θεωρεί «αντιπροσωπευτικά» τα δεδομένα που ανακοινώνουν οι αρχές στο Πεκίνο, ενώ χαρακτήρισε «υπερβολικά στενό» τον ορισμό των θανάτων που οφείλονται στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενεθάρρυνε σθεναρά» χθες Τετάρτη τα κράτη μέλη να ζητούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε μοριακά τεστ το πολύ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες, επικαλούμενες τις πληροφορίες για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Κίνα, μέτρα τα οποία οι κινεζικές αρχές κρίνουν πως είναι αδικαιολόγητα και «απαράδεκτα».

Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Κίνα, αφού λίγο καιρό μετά τη χαλάρωση των δυστοπικών μέτρων για τον ιό, τα κρούσματα βρίσκονται σε έξαρση, με αποτέλεσμα οι θάνατοι να αυξάνονται ραγδαία και να επικρατεί το αδιαχώρητο στα αποτεφρωτήρια.

Όπως αναφέρει το bloomberg.com, μόνο οι αρχές στην περιφέρεια Longhua της Σανγκάης σημείωσαν για το Σαββατοκύριακο πως το τοπικό αποτεφρωτήριο είχε λάβει περισσότερα από 500 πτώματα εκείνη την ημέρα, περίπου πέντε φορές περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με ειδικούς η Κίνα τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα 2,1 εκατ. θανάτους.