Αντιμέτωπα με ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθαν τα στελέχη του λιμενικού της Τυνησίας τα οποία εντόπισαν τα πτώματα έντεκα μεταναστών σε προχωρημένη σήψη στα ανοικτά της περιοχής Μαχντία στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας.

«Τα ένδεκα πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης εντοπίστηκαν μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής. Έχουν ληφθεί δείγματα από τα λείψανα προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι DNA», σημείωσε ο εκπρόσωπος του λιμενικού, Χούσεμ Εντίν Τζεμπαμπλί σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν από δύο εβδομάδες ένα πλοιάριο με 18 μετανάστες που αναχώρησε από τη Ζαρζίς εξαφανίστηκε. Οκτώ πτώματα, που πιθανόν ανήκαν σε Τυνήσιους, εντοπίστηκαν τη Δευτέρα (10/10).

Την Τετάρτη (12/10) εκατοντάδες κάτοικοι της παράκτιας αυτής πόλης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τυνησίας, διαδήλωσαν ζητώντας από τις αρχές να αναζητήσουν τους μετανάστες που εξαφανίστηκαν στη θάλασσα.

Παράλληλα οι αρχές της Τυνησίας εξάρθρωσαν τέσσερα δίκτυα διακινητών μεταναστών που δραστηριοποιούνταν σε νέα μεταναστευτικό οδό η οποία περνά από την Τουρκία και τη Σερβία, επεσήμανε ο Τζεμπαμπλί.

Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αυξάνονται οι απόπειρες αναχώρησης μεταναστών από την Τυνησία και τη γειτονική Λιβύη προς την Ιταλία.

Οι τυνησιακές αρχές καταγγέλλουν ότι δυσκολεύονται να αποτρέψουν τις αναχωρήσεις αυτές ή να διασώσουν τους μετανάστες που ναυαγούν καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα.

Σχεδόν 200 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Τυνήσιοι, εντοπίστηκαν στη θάλασσα το Σάββατο και την Κυριακή καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Άμυνας.

Από την αρχή της χρονιάς περισσότεροι από 22.500 μετανάστες έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, εκ των οποίων σχεδόν οι 11.000 κατάγονταν από την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως ανέφερε η Frontex, τη μεταναστευτική οδό της κεντρικής Μεσογείου ακολούθησαν περισσότεροι από 42.500 μετανάστες την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, αύξηση κατά 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.