Εμπλουτισμό ουρανίου σε νέες τοποθεσίες εκτός της κύριας πυρηνικής της εγκατάστασης, καταλογίζει στην Βόρεια Κορέα η Σεούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Δεν διευκρίνισε πάντως για πόσες τοποθεσίες μιλά.

Λίγο νωρίτερα, η νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo είχε γράψει, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών, ότι ο Βορράς εμπλουτίζει ουράνιο σε τρεις ή τέσσερις νέες εγκαταστάσεις εκτός από το κύριο εργοστάσιο στην Γιονγκμπιόν.

«Πρόκειται για μία έκθεση που ακόμη στηρίζεται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Σουνγκ-Χουάν. Επανέλαβε ότι η χώρα του απαιτεί από την Κίνα, το μοναδικό υποστηρικτή του απομονωμένου βορρά στην κορεατική χερσόνησο, να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο σύμμαχό της.

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου μπορεί να δώσει στη Βόρεια Κορέα μία δεύτερη πηγή υλικού για τα όπλα της εκτός από το πρόγραμμα παραγωγής πλουτωνίου στο σοβιετικής εποχής πυρηνικό πρόγραμμα της Γιονγκμπιόν, το οποίο είχε παγώσει όταν εφαρμόστηκε η διεθνής συμφωνία για τον αφοπλισμό, η οποία πλέον δεν ισχύει.