Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προσθέσει τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και τον επικεφαλής του κολοσσού ψευδαργύρου και χαλκού UMMC στη «μαύρη» λίστα προσώπων και εταιριών που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Στους 48 αξιωματούχους και εννέα οντότητες που θα υπαχθούν στη ‘μαύρη’ λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι επικεφαλής της λέσχης μοτοσικλετών Night Wolves, ηθοποιοί πολιτικοί, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, συγγενείς ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στρατιωτικοί.

Η προσθήκη της Sberbank στη λίστα θα σημαίνει το «πάγωμα» των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση και ότι δεν θα μπορεί πλέον να κάνει συναλλαγές, με εξαίρεση τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο επικεφαλής της εταιρίας ψευδαργύρου και χαλκού UMMC, ο Αντρέι Κοζίτσιν, προστίθεται στη «μαύρη» λίστα καθώς ως σημαίνων Ρώσος επιχειρηματίας θεωρείται ότι «συμμετέχει σε οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση Πούτιν», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η κίνηση αυτή, που αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο, θα αυξήσει σε 1.229 τον συνολικό αριθμό των προσώπων και αντίστοιχα σε 110 τον αριθμό των εταιριών που έχουν υπαχθεί στη λίστα αυτή από την ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.