Συναγερμός έχει σημάνει στο Ιλινόις, μετά από πυροβολισμούς σε παρέλαση για την 4η Ιουλίου και σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Η αστυνομία αναζητά ως ύποπτο έναν λευκό άνδρα, ηλικίας περίπου 18-20 ετών και ζήτησε από τους πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για αυτόν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του.

«Η κοινότητά μας τρομοκρατήθηκε από μια πράξη βίας που μας συγκλόνισε. Η καρδιά μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, αυτήν τη σπαρακτική στιγμή», είπε η δήμαρχος Νάνσι Ρότερινγκ, σε μια πρόχειρη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στον δρόμο. «Ενώ είχαμε συγκεντρωθεί για να γιορτάσουμε την ελευθερία μας, τώρα θα πρέπει να θρηνήσουμε την τραγική απώλεια τόσων ζωών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, έχει βρεθεί και εξετάζεται ένα τουφέκι.

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους ανθρώπους και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν 10 λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης, με τον κόσμο να τρέχει μέσα σε πανικό και την αστυνομία να δίνει την εντολή σε όλους να διασκορπιστούν.

Ένας κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ, είπε στους Chicago Sun-Times: «Άκουσα 20 έως 25 πυροβολισμούς, οι οποίοι ήταν διαδοχικοί. Επομένως, δεν θα μπορούσε να ήταν απλώς ένα περίστροφο ή ένα κυνηγετικό όπλο».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι μετά τους πυροβολισμούς είδε πολλούς τραυματισμένους ανθρώπους με αίματα.

Επίσης, ένας εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου είπε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31. Οι πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νόρθορ Έβανστον και οι υπόλοιποι 26 στο νοσοκομείο Νόρθσορ Χάιλαντ Παρκ. «Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν λόγω του χάους που ακολούθησε», είπε ο εκπρόσωπος Τζιμ Άντονι.

Ο ύποπτος θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος» και προς το παρόν διαφεύγει της σύλληψης. Έχει «μακριά μαύρα μαλλιά και φοράει ένα άσπρο ή γαλάζιο μπλουζάκι», είπε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο Κρις Ο’ Νιλ.