Αναβρασμός επικρατεί στην Λιβύη με χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν πολλές πόλεις της χώρας, ενώ μια ομάδα εισέβαλε στο κοινοβούλιο και λεηλάτησε το κτήριο, με την αστυνομία να αποχωρεί από το σημείο και να μην επεμβαίνει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Λιβύης, κυρίως με αφορμή τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω του καλοκαιριού. Στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον και των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Βαρεθήκαμε, βαρεθήκαμε! Το έθνος θέλει να ρίξει κυβερνήσεις! Θέλουμε ρεύμα!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τρίπολη, ζητώντας εκλογές.

Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, όπως στη Βεγγάζη. Στην Αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη, οι κάτοικοι ζητούσαν να παραιτηθούν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί φορείς που δεν κατάφεραν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τον πόλεμο και το πολιτικό χάος καθώς σταμάτησαν οι επενδύσεις και οι εργασίες συντήρησης ενώ καταστράφηκαν και πολλές υποδομές. Το τελευταίο διάστημα, ομάδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης απέκλεισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή καυσίμου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να επιδεινωθούν οι διακοπές ρεύματος.