Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (27/6) σε πλήγμα με ρωσικούς πυραύλους εναντίον πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας, μια «αναίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του στα social media.

The Russian state has become the largest terrorist organization in the world. And this is a fact. And this must be a legal fact. And everyone in the world must know that buying or transporting Russian oil, maintaining contacts with Russian banks, paying taxes and customs duties to the Russian state means giving money to terrorists.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, June 27, 2022

Σύμφωνα με τον ίδιο, χίλιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αλλά «πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω».

«Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη», συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα «υπολογισμένο χτύπημα», ενώ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «τον μεγαλύτερο τρομοκρατικό οργανισμό στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και «οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να είναι μεγάλες», καθώς φωτιά εκδηλώθηκε σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων μετά την έκρηξη.

Ο τελευταίος απολογισμός για το πλήγμα που έδωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, Ντμίτρο Λούνιν, κάνει λόγο για δεκατρείς νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες.«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τον τελικό απολογισμό των νεκρών», υπογράμμισε με μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram.

Αυτή η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι είχε δημοσιεύσει προηγουμένως ένα βίντεο που δείχνει το εμπορικό κέντρο να φλέγεται, και από εκεί να βγαίνει καπνός και να σχηματίζει πυκνά σύννεφα, με πυροσβέστες και διασώστες να επιχειρούν στο σημείο.

Полтавщина. Кременчук. Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити.Жодної небезпеки для російської армії. Жодної стратегічної цінності. Лише намагання людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. Росія продовжує виміщати своє безсилля на звичайних громадянах. Сподіватися на адекватність і людяність з її боку марно.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, June 27, 2022

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, το εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε από αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-22 που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22 από τη ρωσική περιοχή Κουρσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους υποστηρικτές του Κιέβου να του προμηθεύσουν περισσότερα βαρέα όπλα και να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε με μήνυμά του στο Twitter τη χώρα αυτή ως «κράτος-τρομοκράτη» και το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για χτύπημα που έγινε σκόπιμα την ώρα που το εμπορικό κέντρο ήταν «ιδιαίτερα γεμάτο», προκειμένου να «προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ διαβεβαίωσε, όπως την επικαλούνται οι υπηρεσίες της στο Facebook, ότι «ο κόσμος θα ζητήσει από το Κρεμλίνο να λογοδοτήσει για τις θηριωδίες του στην Ουκρανία».

Μπλίνκεν: Ο κόσμος νιώθει αποτροπιασμό

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ο κόσμος «νιώθει αποτροπιασμό» για το χτύπημα ρωσικού πυραύλου σε εμπορικό κέντρο στην κεντρική Ουκρανία, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 13 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Περιγράφοντας την πυραυλική επίθεση ως «την τελευταία χρονικά μιας σειράς ωμοτήτων», ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς εταίρους τους και θα ζητήσουν η Ρωσία να λογοδοτήσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τις θηριωδίες.

Μακρόν: Απόλυτη φρίκη

Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη θανατηφόρα πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καταδικάζοντας την επίθεση.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για αυτές τις πράξεις. Η Γαλλία υποστηρίζει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας στην Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατήγγειλε την «απόλυτη φρίκη» του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου και κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να «δει την αλήθεια» καταπρόσωπο με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνόδευσε με βίντεο του κτιρίου στις φλόγες.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων. Και την οργή μπροστά σε αυτό το αίσχος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία, στη Γερμανία, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά.