Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, που θεωρείται ο πλουσιότερος Ουκρανός, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε τελικά αγωγή κατά της Ρωσίας, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει.

Ο Αχμέτοφ που είναι ο ιδιοκτήτης ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, ζητάει το λιγότερο αποζημίωση 20 δισ. δολάρια για τις καταστροφές στο κτίριο της επιχείρησης του, αλλά και για τις έμμεσες απώλειες στην επιχείρηση του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters λοιπόν, ο Ρινάτ Αχμέτοφ κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας για «σοβαρές παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του, System Capital Management (SCM).

Επίσης, η εταιρεία του ανέφερε στην ανακοίνωσή της, ότι ο Αχμέτοφ ζήτησε επίσης την έκδοση δικαστικής εντολής για να «εμποδίσει την Ρωσία να εμπλακεί σε περαιτέρω αποκλεισμό, λεηλασία, εκτροπή και καταστροφή σιτηρών και χάλυβα» που παράγονται από τις εταιρείες του.

«Το κακό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού μας είναι ανήκουστα και εκείνοι που είναι ένοχοι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της SCM που επικαλείται τον Αχμέτοφ.

«Η λεηλασία των προϊόντων που εξάγει η Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων των σιτηρών και του χάλυβα, έχουν ήδη οδηγήσει στην άνοδο των τιμών και ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα παγκοσμίως. Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και η Ρωσία πρέπει να πληρώσει στο ακέραιο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με την αγωγή δήλωσε ότι η Ρωσία δεν υπάγεται πλέον στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αποχωρήσαμε από τη (δικαιοδοσία των) σχετικών εγγράφων. Ως εκ τούτου, εδώ η απάντηση είναι απολύτως προφανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.