Σε ένα εργαστήριο στη Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, οι μηχανικοί εργάζονται σκληρά μετατρέποντας αγωνιστικά αυτοκίνητα σε οχήματα μάχης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.

Όλα υπό την επίβλεψη του επιχειρηματία Volodymyr Tarkhov, ο οποίος πριν από τη ρωσική εισβολή παρήγαγε καταμαράν και καγιάκ από fiber glass.

Από την έναρξη του πολέμου, ο Ταρκόφ είπε ότι αυτός και οι φίλοι του έχουν μετατρέψει περίπου 30 απλά επιβατικά αυτοκίνητα για τον στρατό.

Τώρα ολοκληρώνουν τις εργασίες σε ένα «buggy μάχης» με τον κινητήρα ενός ρωσικού μοντέλου Lada που χρησιμοποιούν οι οδηγοί ράλι — η δεύτερη τέτοια μετατροπή τους.

Με ενισχυμένο σασί και αναβαθμισμένο κινητήρα, διευκολύνει τους στρατιώτες να βάλλουν κατά του εχθρού, ενώ κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

«Οι δικοί μας λένε ότι το όχημα είναι ευέλικτο και γρήγορο, ότι είναι πολύ άνετο και βολεύει σε γρήγορες στρατιωτικές αποστολές. Τους αρέσει και γι’ αυτό το φτιάξαμε», λέει ο 32χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Γιεβγκιέν.

Δύο μηχανικοί, ένας φαναρτζής κι ένας στρατιώτης εργάστηκαν πάνω στο ρωσικό Lada Samara που αργότερα ονομάστηκε Sputnik που αρχικά ήταν αγωνιστικό ανωμάλου εδάφους. Οι μηχανικοί βελτίωσαν τον κινητήρα, το κιβώτιο και τον εγκέφαλο.

Έβγαλαν πόρτες, το έκαναν πιο αθόρυβο και πρόσθεσαν μια μεγάλη τρύπα στο μπροστινό μέρος από την οποία θα πυροβολούν με ένα πολυβόλο. Δύο καθίσματα μπήκαν μπροστά κι άλλα δύο πίσω, όπου υπάρχει άνοιγμα που μπορεί να υποδεχθεί πολυβόλο.

«Ο στόχος είναι να κάνουμε το αυτοκίνητο λίγο πιο ήσυχο για να μπορεί να περνάει και να παραμένει απαρατήρητο», είπε ο φανοποιός Μαξίμ Σεντούκοφ.

Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο Ολέξι, ο οποίος κατάγεται από το Λβιβ, αλλά οι γονείς του μένουν στην υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα. Ο ίδιος δεν μπορούσε να καταταγεί για ιατρικούς λόγους, ωστόσο βρήκε άλλο τρόπο να βοηθήσει.

Μέχρι στιγμής έχουν μετατραπεί εξήντα οχήματα, ενώ άλλα 15 ετοιμάζονται. Όλα τους είναι διακοσμημένα με την ουκρανική σημαία και με αντιρωσικά συνθήματα.

«Άνετο για στρατιώτες»

Στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, οι μηχανικοί ήταν απασχολημένοι με την κατασκευή αντιαρματικών εμποδίων και την εγκατάσταση τσιμεντόλιθων για την προστασία των σημείων εισόδου στην πόλη.

Η μετατροπή του αυτοκινήτου τους χρηματοδοτείται από ντόπιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μέταλλα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

«Γενικά κάνουμε απλώς το αυτοκίνητο άνετο για τους στρατιώτες να καθίσουν ή να βγουν έξω», είπε ο 45χρονος Γιέβγκεν.

«Είναι πολύ χρήσιμο στις μυστικές και στρατιωτικές αποστολές», είπε.

Ένας από τους στρατιώτες που είχαν έρθει για να επιθεωρήσουν το αυτοκίνητο, ένας 50χρονος με το διακριτικό «Mamai», είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετά οχήματα για τους στρατιώτες που επιχειρούσαν στην πρώτη γραμμή.

Είπε ότι πολλά από αυτά που μεταφέρθηκαν στην πρώτη γραμμή προέρχονται από εθελοντές.

«Τζιπ και μικρά λεωφορεία χρειάζονται στην πρώτη γραμμή για να μετακινηθούν πολλοί άνθρωποι».

Για τον «Mamai», το πλεονέκτημα του «buggy μάχης» είναι ότι όλοι οι επιβάτες μπορούν να πυροβολούν από όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου.

«Θα πάρουμε το αυτοκίνητο σήμερα και θα το πάμε στις θέσεις μας», είπε.