Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας εξέφρασε τους φόβους που έχει για τις αντιρρήσεις που φέρνει η Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ, που έχει καταθέσει το Ελσίνκι και η Σουηδία και ξεκαθάρισε ότι εάν δεν βρεθεί λύση, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», είπε χαρακτηριστικά η Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ίδια σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα. «Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά η Σάνα Μάριν.

Σημειώνεται, ότι η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.