Η γέννα και ο τοκετός είναι μία πολύ προσωπική εμπειρία και επιλογή για κάθε γυναίκα. Από τη στιγμή που εκείνη αποφασίζει να φέρει το μωρό της στον κόσμο, ο τρόπος που θα επιλέξει να το κάνει είναι σχετικός με τις εμπειρίες της, τους φόβους της και την επιθυμία της. Η πλειοψηφία των μελλουσών μητέρων σήμερα απευθύνεται σε κλινικές και νοσοκομεία για την ασφάλεια των ίδιων και των μωρών τους αλλά τα τελευταία χρόνια οι γέννες στο σπίτι και τη φύση, χωρίς ιατρική παρέμβαση, αποκτούν ολοένα και περισσότερους… fans.

Η 37χρονη Josy Peukert, ωστόσο, το πήγε ένα βήμα παραπέρα και αποφάσισε να γεννήσει στον ωκεανό! Η Josy και ο σύντροφός της Benni Cornelius, οδήγησαν μέχρι την παραλία, ώστε να γεννήσει στην ακτή της Playa Majagual στη Νικαράγουα.

Η 37χρονη ανέβασε στο Instagram το βίντεο με τη γέννα του γιου της και σήμερα μετρά πάνω από 200.000 προβολές και ανάμικτες αντιδράσεις. Η Josy έφερε το μωρό της στον κόσμο χωρίς ιατρική βοήθεια, δεν έκανε καμία εξέταση και υπέρηχο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και ήθελε να έχει μία «ελεύθερη γέννα».

«Τα κύματα είχαν τον ίδιο ρυθμό με τις συσπάσεις και αυτή η ομαλή ροή με έκανε να αισθάνομαι πραγματικά καλά» δήλωσε για την εμπειρία της η νέα μαμά.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά για το πόσες «ελεύθερες γέννες» πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, πιστεύεται όμως ότι ο αριθμός τους είναι μικρός αλλά αυξανόμενος.

Πρόκειται για μια διαδικασία υπό αμφισβήτηση, η οποία αντιμετωπίζεται γενικά με σκεπτικισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας από την Καλιφόρνια η οποία είχε έναν εξαήμερο τοκετό χωρίς ιατρική βοήθεια και τελικά το μωρό της γεννήθηκε νεκρό.

Εξηγώντας την απόφασή της να γεννήσει στον ωκεανό, η Josy λέει: «Ήθελα εξαρχής να γεννήσω στον ωκεανό και την ημέρα του τοκετού οι συνθήκες ήταν ιδανικές, οπότε δεν είχα λόγο να μην το κάνω».

Όταν άρχισε ο τοκετός, τα παιδιά της Josy και του Benni έμειναν με φίλους και το ζευγάρι οδήγησε μέχρι την παραλία έχοντας μαζί του ένα σετ εργαλείων τοκετού που περιελάμβανε πετσέτες, ένα μπολ για τον πλακούντα, γάζες και χαρτοπετσέτες.

Γέννα στον ωκεανό

«Όταν γεννήθηκε ο Bodhi τον τυλίξαμε σε πετσέτες και μετά μπήκα στον ωκεανό για να πλυθώ. Έπειτα ντύθηκα, μαζέψαμε τα πράγματά μας και γυρίσαμε στο σπίτι και ξαπλώσαμε οι τρεις μας στο κρεβάτι. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας, ζυγίσαμε τον Bodhi και ήταν 3,5 κιλά» περιγράφει η μητέρα.

Η Josy, μητέρα τεσσάρων συνολικά παιδιών, εξηγεί ότι ήθελε να γεννηθεί το μωρό της χωρίς ιατρική βοήθεια επειδή, όπως λέει, το γυναικείο σώμα μπορεί να κάνει μόνο του πολλά πράγματα, κάτι που οι γιατροί και οι μαίες δεν αφήνουν να συμβεί.

«Ήθελα να είμαι ξέγνοιαστη. Η πρώτη μου γέννα έγινε σε κλινική και ήταν τραυματική εμπειρία, το δεύτερο μωρό μου το γέννησα στο σπίτι και στο τρίτο παιδί ακόμα και η παρουσία της μαίας στο σπίτι μου, μου φάνηκε υπερβολική. Αυτή τη φορά δεν είχα ούτε ραντεβού με γιατρούς, εξετάσεις και εξωτερικές επιρροές. Δεν είχαμε κάποια ημερομηνία τοκετού ή προθεσμία για την άφιξη του μωρού μας, απλά εμπιστευτήκαμε ότι το μωρό μας θα έβρισκε το δρόμο του» λέει η Josy.

«Δεν φοβόμουν ούτε ανησυχούσα για τη γέννα στον ωκεανό. Εγώ, ο σύντροφός μου και τα κύματα καλωσορίσαμε τη νέα μικρή ψυχή στις ζωές μας και όλα ήταν όμορφα. Η μαλακή άμμος στα πόδια μου, μου υπενθύμιζε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο ανάμεσα στον ουρανό και τη γη παρά η ίδια η ζωή» λέει η 37χρονη.

Ο γιος της Josy και του Benni γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2022 και πήρε το -ταιριαστό- όνομα Bodhi Amor Ocean Cornelius.

Γέννα στον ωκεανό

«Παρακολουθούσα για εβδομάδες την παλίρροια και έτσι όταν ήρθε η ώρα να γεννήσω ήξερα ότι η παραλία θα ήταν ασφαλής για εμάς. Ο Bodhi είναι ένα πολύ ήρεμο και χαρούμενο μωρό. Όλα είναι υπέροχα γι’ αυτόν όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς. Είναι όσο χαλαρός ήταν στην κοιλιά μου» λέει η μητέρα του.

Η Josy και ο μέλλων σύζυγός της μετανάστευσαν στη Νικαράγουα από τη Γερμανία, όπου γνωρίστηκαν και απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τη Marley Mune, που είναι τώρα δύο ετών. Έχουν άλλα επτά παιδιά.

Όταν ο Bodhi ήταν μόλις δύο ημερών, η Josy ανέβασε το βίντεο με τη γέννα της στον ωκεανό στο Instagram, προκαλώντας θετικά και αρνητικά σχόλια για την επιλογή της. «Τι μητέρα, τι τυχερό αγόρι. Η φύση είναι όλα όσα χρειαζόμαστε» έγραψε κάποιος χρήστης. «Το μόνο που σκέφτομαι συνέχεια είναι πόσο πολύ θα βοηθήσει το θαλασσινό νερό στην επούλωση – συγχαρητήρια» έγραψε κάποιος άλλος.

Υπήρχαν όμως και αυτοί που αντιμετώπισαν με δυσπιστία την απόφαση της Josy να γεννήσει στον ωκεανό. «Είναι ασφαλές και υγιεινό αυτό; Υπάρχουν πολλά βακτήρια στη θάλασσα», «τι σοκ για αυτό το μωρό – από τη ζεστή μήτρα στον κρύο ωκεανό» ήταν κάποια από τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε.

Απαντώντας στην κριτική, η 37χρονη Τζόσι είπε: «Ο Bodhi γεννήθηκε στον μεσημεριανό ήλιο με τη θερμοκρασία περίπου στους 35 βαθμούς Κελσίου. Δεν ανησυχούσαμε καθόλου ότι θα κρυώσει και δεν είχα καμία ανησυχία για μολύνσεις από το νερό. Είναι απολύτως υγιής και έκανα έρευνα για να είμαι σίγουρη ότι κάτι τέτοιο ήταν ασφαλές. Αυτή η εγκυμοσύνη και η γέννα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να δεχτούμε».