Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε, τελικά, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του βρετανικού think tank Chatham House, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στην Μαριούπολη, όπου εξακολουθούν να κρύβονται άμαχοι στο ερειπωμένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, που τελεί υπό πολιορκία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στην πρόσκληση αυτή προς τον Σολτς μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτός να επισκεφθεί το Κίεβο τον περασμένο μήνα, μεταδίδει το Reuters.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βίντεο.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί».

Η Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου είναι μια από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους της Ρωσίας – μια ανάμνηση της σοβιετικής θυσίας για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Στη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση εκεί ισοδυναμεί με «βασανιστήρια» και ότι καμία συνομιλία δεν θα μπορούσε να γίνει με τη Ρωσία εάν αυτοί οι άμαχοι ή τα στρατεύματα σκοτωθούν όταν θα μπορούσαν να είχαν απελευθερωθεί.