Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές αρχές που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να διασώσουν τους εγκλωβισμένους στη Μαριούπολη και στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της πόλης, το Azovstal.

Με το μήνυμά του να μεταδίδεται παράλληλα σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Βρετανία, ο Ουκρανός ηγέτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες για να λάβουν ιατρική περίθαλψη όσοι πάσχουν από καρκίνο και διαβήτη, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται ακόμη και σε αντιβιοτικά στη χώρα. Στάθηκε και στις συνεχόμενες ρωσικές επιθέσεις σε όλη την επικράτεια.

«Ως τώρα, περισσότεροι από 150 άνθρωποι από το Azovstal και περισσότεροι από 300 από τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της έχουν διασωθεί διαμέσου του ανθρωπιστικού διαδρόμου που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα. Ήδη λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Ιατρική φροντίδα, την αναθεώρηση των εγγράφων τους, οικονομική υποστήριξη, επικοινωνία με τους συγγενείς, τους φίλους και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Ζελένσκι και κατήγγειλε:

«Ωστόσο, επί του παρόντος τα ρωσικά πυρά και οι επιθέσεις στο Azovstal δεν έχουν σταματήσει. Κι αυτό παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να διασωθούν πολίτες από τις εγκαταστάσεις – μιλάμε για γυναίκες και παιδιά. Είναι πολλά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Απλά φανταστείτε την κόλαση που ζουν! Και είναι παιδιά! Περισσότεροι από δύο μήνες όπου βιώνουν συνεχόμενα πυρά, συνεχόμενους βομβαρδισμούς, ενώ είναι συνεχόμενη η παρουσία του θανάτου κοντά τους».

Οι ουκρανικές αρχές και ο ΟΗΕ επιβεβαίωσαν νωρίτερα πως σήμερα (6/5) θα συνεχιστεί η προσπάθεια απεγκλωβισμού αμάχων από τη Μαριούπολη με τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου. Επίσης, όμως, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις πως δεν τηρεί την 3ημερη κατάπαυση του πυρός για να μεταφερθούν οι πολίτες με ασφάλεια.

Ο Ζελένσκι, παράλληλα, υποστήριξε πως αναζητείται και λύση προκειμένου να διασώσουν και τους υπερασπιστές του Azovstal. Τους «ήρωες που υπερασπίζονται ακόμη τη Μαριούπολη ενάντια στους εισβολείς. Είναι πολλοί οι τραυματίες, αλλά δεν τα παρατούν».

Today I combined the address to two strong nations: the people of Ukraine and the people of Great Britain, speaking at…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, May 5, 2022

Αποκάλυψε πως μίλησε εκπροσώπους δωρητών χρημάτων προς την Ουκρανία και υπογράμμισε πως έχουν συγκεντρωθεί 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως τώρα που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά το τέλος του πολέμου. Τόνισε, όμως, πως αυτό που θα χρειαστεί είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο με το «Σχέδιο Μάρσαλ» για να γίνει η Ουκρανία κέντρο σταθερότητας στην ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως πλέον βρίσκεται στον «αέρα» η πλατφόρμα crowdfunding United24 όπου ο οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να κάνει δωρεά για να στηρίξει την Ουκρανία.