Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται στα 15 εκατ. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, καθώς θεωρεί ότι αρκετές χώρες δεν έχουν μετρήσει σωστά τις απώλειες που προκάλεσε ο ιός.

Όπως αναφέρει το bbc.com, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι υπάρχει αύξηση 13% στους θανάτους, σε σχέση με όσους αναμένονταν αυτά τα δύο περίπου χρόνια που κρατάει η πανδημία. Παρόλα αυτά, στους υπολογισμούς του περιλαμβάνονται οι θάνατοι που δεν οφείλονται άμεσα στον κορονοϊό, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν.

Γράφημα με τον μέσο όρο των θανάτων λόγω κορονοϊού

Χαρακτηριστικά, η δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά».

Επίσης, η έκθεση του ΠΟΥ παρουσιάζει επίσης τα μεγάλα ποσοστά θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της εκάστοτε χώρας. Τα μεγάλο ποσοστά θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως επίσης της Αμερικής, της Ισπανίας και της Γερμανίας – ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.

Οι χώρες που θεωρεί ο ΠΟΥ ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά οι θάνατοι από την πανδημία

Ακόμη, στις χώρες με τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, περιλαμβάνεται η Κίνα που ακολουθεί την πολιτική «Zero Covid» με μαζικά τεστ και αυστηρή καραντίνα, η Αυστραλία που επέβαλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Κράτη με υψηλά και χαμηλά ποσοστά θανάτων από κορονοϊό