Στην οικειοθελή αποχώρηση από μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) προχώρησε σήμερα η Ρωσία προκειμένου να προλάβει την επερχόμενη αποπομπή της από τα υπόλοιπα μέλη του φορέα, κάτι που θεωρούνταν βέβαιο μετά την στρατιωτική εισβολή της εν λόγω χώρας στην Ουκρανία.

Πριν εξετάσουμε τις άμεσες συνέπειες για τη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε το 1975 και εδώ και δεκαεπτά χρόνια αποτελεί εξειδικευμένο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Περιλαμβάνει 155 χώρες και πάνω από 350 συνδεδεμένα μέλη (Affiliate Members) από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ τουριστικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουριστικές ενώσεις). Έχοντας ως έδρα τη Μαδρίτη. Κύρια όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και η Γραμματεία. Υπάρχουν 6 περιφερειακές επιτροπές για την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία – Ειρηνικό. 

Η χώρα μας είναι πλήρες μέλος του ΠΟΤ από το 1975 και συμμετέχει ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις του, στην Επιτροπή για την Ευρώπη και σε διάφορες συναντήσεις – συνόδους που διεξάγονται κατά καιρούς.

Κόκκινη Πλατεία και Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα

Ο Οργανισμός παίζει έναν κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης ενός υπεύθυνου και αειφόρου τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενθαρρύνει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό, ώστε οι χώρες-μέλη, οι τουριστικοί προορισμοί και οι επιχειρήσεις να μεγιστοποιούν τις θετικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις του τουρισμού, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Όσον αφορά τώρα την αποχώρηση της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, ως άμεση επίπτωση θα έχει το να μην μπορεί η χώρα να ασκήσει τα δικαιώματά του ή να απολαμβάνει τα προνόμια της ιδιότητας μέλους του ΠΟΤ. Δεν θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες από τον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, ούτε να μετάσχει σε συναντήσεις ή εκδηλώσεις. Παράλληλα δεν θα μπορεί να προτείνει υποψηφίους για να υπηρετήσουν στα καταστατικά όργανα ή να ψηφίσουν στις εκλογές για τα όργανα του φορέα και εννοείται δεν θα μπορεί να υπηρετήσει Ρώσος στη θέση του γενικού γραμματέα. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποκοπεί δηλαδή από την συνεργασία σε τουριστικό επίπεδο με τις άλλες χώρες κάτι που μακροπρόθεσμα θα υπάρξει απώλεια εσόδων για την αχανή χώρα.