Ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα αποφάσισε ότι η επίσημη οδηγία που εφαρμόζεται εδώ και 14 μήνες για τη μάσκα μέσα στα αεροπλάνα είναι παράνομη, ανατρέποντας μία σημαντική προεδρική προσπάθεια για τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της αναφερόμενης δικαστικής απόφασης, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα διήμερο.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) συμβουλεύουν ακόμη τους επιβάτες να φορούν μάσκες στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, όπως επισήμανε η Ψάκι. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες» είχε πει, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Τζο Μπάιντεν «εξαρτάται από τους ίδιους» για το αν οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες εντός των αεροσκαφών.

Πάνω από 400 νεκροί κάθε μέρα από κορονοϊό

Η δικαστική απόφαση, η οποία προήλθε από μία δικαστική αγωγή που κατατέθηκε τον προηγούμενο χρόνο στην Τάμπα της Φλόριντα, σημαίνει ότι απενεργοποιείται η εφαρμογή της κεντρικής οδηγίας των CDC για τις μάσκες στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ίδια δικαστική απόφαση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πανδημία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των θανάτων κατά το τελευταίο επταήμερο.

Η δικαστική απόφαση ακολούθησε μία σειρά άλλων δικαστικών αποφάσεων κατά εκτελεστικών διαταγμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση της μεταδιδόμενης ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών ή την υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών τεστ για τους εργαζόμενους.

«Οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να λαμβάνονται στα δικαστήρια. Πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς στη δημόσια υγεία», σημείωσε η Ψάκι.