Ο Ρώσος διοικητής, ύποπτος για τις αγριότητες στην Μπούκα που οι Ουκρανοί αποκαλούν εγκλήματα πολέμου, φέρεται να είναι ένας βετεράνος πολέμου, ο οποίος ευλογήθηκε από τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πριν το τέλος του περασμένου έτους.

Ο αντισυνταγματάρχης Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «The Times», είναι ο διοικητής του 64ου τάγματος Μηχανοκίνητου Πυροβολικού του ρωσικού στρατού και ενεπλάκη στην κατοχή της Μπούκα, πόλης που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα υπό τις οδηγίες του, συνεχίζει η ίδια πηγή, φέρονται να εκτέλεσαν άοπλους πολίτες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για βιασμούς.

Αφότου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την Μπούκα και γενικότερα τον βορρά της ουκρανικής πρωτεύουσας, έχουν ανακαλυφθεί πτώματα στους δρόμους με δεμένα τα χέρια και τα πόδια τους και ομαδικοί τάφοι.

Σύμφωνα με την ουκρανική εθελοντική οργάνωση, InformNapalm, που ελέγχει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού και των ειδικών μονάδων του, αναφέρουν οι «The Times», χρησιμοποίησε μια ανοιχτή πηγή προκειμένου να αναγνωρίσει τον διοικητή. Τα προσωπικά του στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Το InformNapalm διέρρευσε στοιχεία και άλλων στρατιωτών, οι οποίοι, όμως, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.

Ο Ομουρμπέκοφ, του οποίου η μονάδα είναι εγκατεστημένη στα περίχωρα της πόλης Χάμπαροφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή, ευλογήθηκε από έναν ιερέα της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον περασμένο Νοέμβριο, μήνες προτού μεταφερθεί στην Ουκρανία. «Η ιστορία αποδεικνύει ότι δίνουμε τις περισσότερες μάχες με τις ψυχές μας», ανέφερε ο Ομουρμπέκοφ μετά την λειτουργία όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος του Χάμπαροφσκ. «Τα όπλα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα», πρόσθεσε.

Ο αντισυνταγματάρχης, που φέρεται να είναι περίπου 40 ετών, παρασημοφορήθηκε για την υπηρεσία του το 2014 από τον Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Στην Μπούκα, αναφέρουν οι Ουκρανοί, πως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άμαχοι. Υπό το διεθνές δίκαιο, ένας στρατιωτικός διοικητικός είναι υπεύθυνος για οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου των στρατιωτών του.

Περίπου 4.000 πολίτες παρέμειναν στην Μπούκα στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Ο δήμαρχος Ανατόλι Φέντορουκ, υποστήριξε πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πλέον, είναι πως η πόλη έχει ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρεζνίκοφ, περιέγραψε τη συμπεριφορά των Ρώσων ως «απάνθρωπη» και τους σύγκρινε με τους Ναζί.