Στην 25η μέρα έχει μπει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε αρκετά μέτωπα, με αυτό της Μαριούπολης να θεωρείται το σημαντικότερο μέχρι και αυτή την ώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 90% της πόλης έχει γίνει συντρίμμια.

Παράλληλα, εντείνεται η αγωνία για τα 19 παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες.

Ζελένσκι: Η πολιορκία της Μαριούπολης θα καταγραφεί στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης από τη Ρωσία «θα καταγραφεί στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου».

Σε νυχτερινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, είπε: «Αυτό που έκαναν οι κατακτητές σε μια ειρηνική πόλη είναι ένας τρόμος που θα μείνει στην ιστορία για αιώνες».

Είπε στους Ουκρανούς ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «δεν είναι απλές ή ευχάριστες, αλλά είναι απαραίτητες».

«Η Ουκρανία πάντα επιδίωκε μια ειρηνική λύση», είπε. «Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η ειρήνη και τώρα».

Ακομα σημείωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να «στέλνει τους ανθρώπους της στη σφαγή», ενώ περιέγραψε μια μάχη κοντά στην Τσορνομπαγιόβκα στα νότια, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και έξι φορές απώθησαν τους Ρώσους.

Війна. Герої. РНБО.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, March 19, 2022

Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Περίπου 228 θύματα μετρά το Κίεβο

Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα στοιχεία για τα θύματα.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες την Ουκρανία

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος, πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.