Δεν έχουν τέλος οι αναφορές για το χαμηλό ηθικό των Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας και για τα συνεχιζόμενα περιστατικά με στρατιώτες να αυτομολούν και να αποχωρούν από την εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η Daily Mail Ρώσος στρατιώτης μιλώντας στο τηλέφωνο με τη μητέρα του της αποκάλυψε ότι προσπαθεί να αυτοτραυματιστεί με ουκρανικές σφαίρες για να τον στείλουν πίσω.

H Mail επικαλείται τις Ουκρανικές Μυστικές Υπηρεσίες οι οποίες πρώτες έδωσαν στη δημοσιότητα το ηχητικό. Σε αυτό ακούγεται ο νεαρός να εξομολογείται ότι εκείνος και άλλοι στρατιώτες σκέφτονται να πυροβολήσουν ο ένας τα πόδια του άλλου με ουκρανικές σφαίρες, για να τους στείλουν πίσω στη Ρωσία, καθώς αν φύγουν, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 8 ετών. Ο Ρώσος στρατιώτης μάλιστα, λέει στη μητέρα του, πως ήδη το έχουν κάνει αυτό κάποιοι συμπολεμιστές τους με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η μητέρα του Ρώσου φαντάρου παρακαλάει τον γιο της να γυρίσει πίσω στο σπίτι σώος και ασφαλής: «Θέλω να πάω στον στρατιωτικό σταθμό ή στη μονάδα σου. Πες τους ότι έχω μείνει μόνη και χρειάζομαι τη βοήθειά σου για να σε στείλουν πίσω». Ο στρατιώτης όμως της λέει πως οι διοικητές του δεν θα τον στείλουν πίσω: «Αυτοί που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν έχουν ήδη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών».

«Ψάχνουμε ουκρανικές σφαίρες 7,62 χιλιοστών»

Ο Ρώσος στρατιώτης αποκάλυψε λοιπόν το (κοινό) μυστικό. Πως ψάχνουν ουκρανικές σφαίρες 7,62 αντί για τις 5,62 χιλιοστών που χρησιμοποιούν τα ρωσικά ΑΚ-74 για να αυτοτραυματιστούν. Σκέφτονται, να πυροβολήσει ο ένας τα πόδια του άλλου, να βάλουν επιδέσμους, ώστε να τους στείλουν στο νοσοκομείο στο Μπουντενόφσκ, μια πόλη στη νότια Ρωσία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες, ενώ άλλοι 14.000 έως 21.000 έχουν τραυματιστεί. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των εκτιμώμενων 150.000 ανδρών που ο Πούτιν συγκέντρωσε στα σύνορα πριν δώσει εντολή για επίθεση πριν από 3 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει η Daily Mail πριν λίγες μέρες ένας Ρώσος στρατιώτης που συνελήφθη από τον ουκρανικό στρατό, ισχυρίστηκε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει «ομάδες θανάτου» που σκοτώνουν τους λιποτάκτες και αυτούς που αρνούνται να λάβουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο τρομοκρατημένος 22χρονος είπε ότι υπάρχει «πραγματικά» μια ομάδα εκπαιδευμένη για να παραλαμβάνει τυχόν λιποτάκτες και να εισβάλει ακόμα και στα σπίτια τους. Αυτή η πρακτική οδήγησε πολλούς στο να παραδοθούν. Προειδοποίησε δε, όποιον σκέφτεται να εγκαταλείψει τον στρατό ότι «δεν θα τα καταφέρει».

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και 28.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων μαχών στην Ουκρανία – περίπου διπλάσιες απώλειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.