Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται σε νέα φάση με τις επιθέσεις να κλιμακώνονται, όμως εάν κάτι μέχρι στιγμής απουσιάζει από τις πρώτες μέρες, είναι οι εικόνες με Ρώσους φαντάρους να μάχονται στη πρώτη γραμμή. Αντιθέτως, στις ζώνες του πυρός στέλνονται ειδικές δυνάμεις και η πλειοψηφία των χτυπημάτων, γίνονται μέσω βομβαρδισμών και όχι με έφοδο ή με μάχη μεταξύ μονάδων πεζικού.

Ο Alex Kovzhun, πρώην σύμβουλος της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Yulia Tymoshenko σε αναλυτικό δημοσίευμα του theguardian.com εξηγεί τους λόγους και τονίζει πως υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες δύο ταχυτήτων: οι απλοί φαντάροι που υπηρετούν στο στρατό και οι καριερίστες ή βετεράνοι, που ως επί το πλείστον διαθέτουν εμπειρία, κυρίως από τον πόλεμο της Συρίας. «Υπάρχουν οι νεαροί στρατεύσιμοι που φοβούνται. Και υπάρχουν τύποι καριέρας που έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ντονμπάς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως το ρωσικό γενικό επιτελείο πίστευε ότι η εισβολή θα ήταν «εύκολη και μια επανάληψη των επιχειρήσεων για την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 ή της πρόσφατης ανάπτυξής τους στο Καζακστάν, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό αντίσταση. Αντίθετα, οι Ουκρανοί άμαχοι στάθηκαν μπροστά σε εχθρικά άρματα μάχης, μπλόκαραν θωρακισμένες μεραρχίες με γυμνά χέρια και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μπροστά σε Ρώσους στρατιώτες.

«Φωνάζουν μπροστά σε ένοπλους ανθρώπους. Έχω δει τις ρωσικές εκφράσεις. Είναι πολύ άβολες γιατί δεν είναι αυτό που περίμεναν. Τους είπαν ότι οι Ουκρανοί φυλακίστηκαν από μυθικούς Ναζί», πρόσθεσε στη συνέχεια. Έτσι, φαίνεται ότι οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν την Μόσχα, να αναβάλει μέχρι στιγμής μια μαζική επίθεση με χερσαίες δυνάμεις, ώστε να μην αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα στο ηθικό του στρατού.

Τι συμβαίνει με τους νεκρούς

Στο ίδιο άρθρο του βρετανικού δημοσιεύματος, ο Nick Reynolds, αναλυτής ερευνητής για χερσαίες πολεμικές συγκρούσεις στη δεξαμενή σκέψης άμυνας και ασφάλειας του Royal United Services Institute (Rusi), είπε ότι η ουκρανική εκτίμηση για τους σκοτωμένους Ρώσους στρατιώτες είναι πιθανό να είναι πιο αξιόπιστη από την εκτίμηση της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, που να αποδεικνύουν τους Ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, οι εκτιμήσεις για τις απώλειες στρατιωτών πρέπει να είναι συγκρατημένες, καθώς από την μία η Ρωσία φέρεται να αποκρύπτει στοιχεία για να φανεί ισχυρή, ενώ η Ουκρανία φέρεται να αλλοιώνει τα δεδομένα για τα φανεί ότι κερδίζει τον πόλεμο.

Ρώσος στρατιώτης που έφτασε στην εμπόλεμη ζώνη στις 3 Μαρτίου. Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών