Τη διακοπή των εργασιών του ιταλικού κοινοβουλίου, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου που θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αποφάσισαν οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, μετά από αίτημα της συμπολίτευσης, της Λέγκα του Βορρά και του «Λαού της Ελευθερίας».

Η κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε την προσωρινή παύση των εργασιών, διότι ήταν πλέον σαφές ότι κάθε νόμος, έχανε πολλά από τα κύρια χαρακτηριστικά του, χάρη στην υπερψήφιση σημαντικών τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, αναγκάσθηκε να αλλάξει την όλη δομή των νέων μέτρων για την ασφάλεια. Ο Μαρόνι, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα, είχε ζητήσει να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στους δημάρχους, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Μετά τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, και του νεοσύστατου κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», του Τζανφράνκο Φίνι, ο υπουργός Εσωτερικών αναγκάσθηκε να δεχθεί την διατήρηση της σημερινής πραγματικότητας, με κύριο βάρος στο ρόλο του κάθε νομάρχη.

Ο ιταλικός τύπος, υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής, προκειμένου να μειωθεί η πολιτική ένταση και να αποφύγει η κυβέρνηση νέες τρικλοποδιές.

Το κεντρώο κόμμα Udc, ανακοίνωσε, χθες βράδυ, ότι πρόκειται να καταθέσει δική του πρόταση μομφής. Το μεγάλο όμως ερώτημα, αφορά την τελική στάση του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» που δημιούργησε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι.