Δεν σταματούν οι προσφυγικές ροές Ουκρανών πολιτών που θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να φτάσουν στα ασφαλή σύνορα της χώρας τους με την Πολωνία. Γυναίκες όλων των ηλικιών, με τα ανήλικα παιδιά τους κρατώντας τα από το χέρι ή τα βρέφη στην αγκαλιά τους και λίγα υπάρχοντα σε μια τσάντα συσσωρεύονται πλέον στη μεθόριο, καθώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν που να κατευθυνθούν.

Μέλημα των αρχών εκεί είναι η στέγασή τους… με τις θερμοκρασίες μάλιστα να δείχνουν υπό το μηδέν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της ΕΡΤ.

«Ήταν τρομακτικά στην χώρα μας και ελπίζουμε ο Ζελένσκι να νικήσει και ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Πάμε στην Πολωνία και ευχαριστούμε πολύ την Πολωνία» λέει μια πρόσφυγας.

«Ένας φίλος μας βοήθησε να μετακινηθούμε στην Πολωνία και περάσαμε μέσα σε δυο ώρες και φάγαμε. Πηγαίνουμε στον ξάδερφο μου και ελπίζω μετά να πάω σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης» λέει η Βάιολετ από την Πολτάβα.

Προετοιμασμένοι για το προαναγγελθέν ανθρωπιστικό δράμα, που δεν φαίνεται να έχει τέλος εκατοντάδες εθελοντές από κάθε μεριά του κόσμου εμφανίζονται πρόθυμοι, διαθέσιμοι και έτοιμοι για να προσφέρουν λύσεις και ανακούφιση στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

«Βρεθήκαμε στην Ουκρανία, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από τα σύνορα, βλέπεις την απόγνωση και ανθρώπους εγκλωβισμένους στη χώρα. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι αν δεν έχεις διαβατήριο δεν έχεις επιλογή και αυτό δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης και εδώ κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να νιώθουν καλοδεχούμενοι» λέει μια εθελόντρια.

Ο δήμαρχος του Ουστρίκι Ντόλνε, της πόλης που γειτονεύει με το συνοριακό πέρασμα του Κροστσιένκο, καθησυχάζει ότι τουλάχιστον στο πρώτο σημείο υποδοχής, κανένας πρόσφυγας δεν θα μείνει στο κρύο.

Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρζασκόφσκι λέει ότι η Ευρώπη χρειάζεται «ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων». Μάλιστα, δεν ήταν παρά ένα εικοσιτετράωρο πριν που η πρωτεύουσα και άλλες πολωνικές πόλεις προειδοποίησαν ότι είναι γεμάτες και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, μετά από μια τεράστια εισροή περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους.