Για τον πόλεμο στην Ουκρανία που όπως τόνισε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή (11/3) ο στρατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης. «Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από αυτό που δημιούργησε η Ρωσία» διαμήνυσε.

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα. Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να υπερκεράσουν και να εξουδετερώσουν πολλούς θύλακες αντίστασης αυτή την στιγμή, αλλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα»είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε: «Ο χάρτης της Ουκρανίας σιγά σιγά, μέσα σε αυτές τις 16 ημέρες άρχισε να κοκκινίζει, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σημείο, σε όλο το ανατολικό, βόρειο-βορειοανατολικό και μέχρι το νοτιοανατολικό τόξο μεταξύ των συνόρων Ουκρανίας και Ρωσίας που να μην υπάρχει ρωσική δύναμη που να έχει εισβάλει, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό κομματάκι στην Μαριούπολη αριστερά και δεξιά».

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Οι Ρώσοι θα πολιορκήσουν πλέον μεγάλες πόλεις και αυτό είναι ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού»

«Οι Ουκρανοί πολεμάνε μεν, αμύνονται, αλλά δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Δεν υπάρχει κανείς να προστρέξει με ουσιαστική βοήθεια, άρα αυτό που θα συνεχιστεί θα είναι ένας πόλεμος φθοράς. Προφανώς οι Ρώσοι θα πολιορκήσουν πλέον μεγάλες πόλεις και αυτό είναι ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα ισοπεδώσουν το Κίεβο, για παράδειγμα» ανέφερε ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

«Το χάσμα ανάμεσα στις δυνάμεις των Ουκρανών και στην ρωσική πολεμική μηχανή είναι πολύ μεγάλο, σε ασύγκριτο επίπεδο, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς, όπως η πολεμική αεροπορία που είναι ανύπαρκτη στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει στρατιωτικό και διπλωματικό αδιέξοδο. Αυτή την στιγμή ο Πούτιν βάζει συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πράγματα που θα αρχίσει να αφαιρεί όταν έρθει η ώρα της πραγματικής διαπραγμάτευσης. Γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει πολλά να διαπραγματευτεί» υπογράμμισε.

Αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ότι ο Πούτιν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, έχοντας ξεκινήσει έναν πόλεμο με δική του απόφαση στον οποίο δεν μπορεί να βγει ηττημένος, βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Καραϊωσηφίδη.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Η Δύση δεν μπορεί να εμπλακεί»

«Μην ξεχνάμε πώς ξεκίνησε ο λόγος του Πούτιν όταν ανακοίνωσε την εισβολή, ότι η Ρωσία στην μετασοβιετική εποχή ταπεινώθηκε επί 10 χρόνια. Άλλωστε έχει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο μεγαλύτερο από των ΗΠΑ, χωρίς μεγάλη διαφορά στον αριθμό των πυρηνικών αντιδραστήρων, ωστόσο δεν παύει να είναι ο μεγαλύτερος.

Από την άλλη η Δύση δεν μπορεί να εμπλακεί όπως έχει κατηγορηματικά δηλώσει, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, θα σηματοδοτούσε το έναυσμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

«Αυτό που ακούγεται εδώ και μέρες για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή την αποδέσμευση αεροσκαφών από την Πολωνία, είναι τρέλα» είπε.

Εκφράζοντας τη γνώμη ότι μια διπλωματική λύση δεν φαίνεται δυνατή ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης σημείωσε κλείνοντας ότι και οι ειρηνευτικές συνομιλίες την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις είναι μια πρόφαση, όπως είναι η αποναζιστικοποίηση, η απελευθέρωση των καταπιεσμένων ρωσόφωνων στις ανατολικές περιοχές, τα εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων σε συνεργασία με τη Δύση, ανήκουν όλα σε μια σειρά δικαιολογιών για την εισβολή.