Στη «μαύρη λίστα» συμπεριέλαβε η επιτροπή που έχει διορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έναν αξιωματικό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, κατηγορώντας τον ως κύριο υπεύθυνο για σφαγές και βιασμούς γυναικών και παιδιών.

Πέραν του αντισυνταγματάρχη Ίνοσεντ Ζιμουρίντα, πρώην αντάρτη ο οποίος προσχώρησε στις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόσθεσε στη «μαύρη λίστα» τρία μέλη μιας αντάρτικης οργάνωσης των Χούτου της Ρουάντας. Οι τέσσερις αντιμετωπίζουν διεθνείς ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ενώ θα «παγώσουν» όσοι πόροι διαθέτουν στο εξωτερικό.

Ο Ζιμουρίντα κατηγορείται ότι είχε δώσει διαταγές που είχαν ως αποτέλεσμα τη σφαγή 100 προσφύγων από τη Ρουάντα, κυρίως γυναικών και παιδιών, στην διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Απριλίου του 2009 στο Κονγκό. Τον Μάρτιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch και 50 ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κονγκό είχαν καταθέσει επίσημα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Ζιμουρίντα, καλώντας τις αρχές της κεντροαφρικανικής χώρας να τον καθαιρέσουν.

Οι οργανώσεις κατηγορούν τον αξιωματικό ότι επέβλεψε ή συμμετείχε σε σφαγές, συνοπτικές εκτελέσεις, βιασμούς, επιστράτευση παιδιών και επιβολή δουλείας. Του προσάπτουν επίσης ότι ήταν διοικητής μονάδων που βίαζαν γυναίκες και μικρά κορίτσια και εκτέλεσαν μέλη των οικογενειών τους το 2009 και το 2010. Η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις Ραντίκα Κουμαρασουάμι είχε δηλώσει τον Μάιο πως ο Ζιμουρίντα επιστράτευσε παιδιά και ενέχεται σε συνοπτικές εκτελέσεις παιδιών στρατιωτών.

Τα μέλη της παράταξης FDLR των Χούτου της Ρουάντας που προστέθηκαν στον κατάλογο όσων αντιμετωπίζουν κυρώσεις είναι ο ταξίαρχος Γκαστόν Ιγιαμουρέμγιε, ο αντισυνταγματάρχης Φελισιέν Νσανζουμπουκίρε και ο ταξίαρχος Λεόντομιρ Μουγκαράγκου. Κατηγορούνται για ενέργειες που έπληξαν τη σταθερότητα στο Κονγκό.

Πριν την χθεσινή απόφαση ο κατάλογος περιείχε τα ονόματα 20 ατόμων και έξι οργανώσεων που κατηγορούνται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ,  επιστράτευση παιδιών και άλλες παραβιάσεις των αποφάσεων του ΣΑ.