Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε το γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, στον οποίο επέβαλε κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το «Lady M», μήκους 65 μέτρων, βρισκόταν στο λιμάνι της Ιμπέρια, στη βόρεια Ιταλία.

Ένα άλλο πολυτελές σκάφος που ανήκει στον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον δισεκατομμυριούχο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης μπλοκαρισμένο στην Ιμπέρια και πρόκειται να κατασχεθεί σύντομα, ανέφερε μια πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Αυτήν την εβδομάδα κατασχέθηκαν και άλλα σκάφη Ρώσων ολιγαρχών, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το Lady M ναυπηγήθηκε το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Palmer Johnson. Το περιοδικό Forbes γράφει ότι η τιμή του φτάνει τα 27 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μορντάσοφ έκανε περιουσία μέσω της ρωσικής χαλυβουργίας Severstal. Αν υπολογιστούν τα περιουσιακά στοιχεία όλης της οικογένειάς του, σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανερχόταν στα 29,1 δισεκ. δολάρια (πριν να του επιβληθούν οι κυρώσεις), γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Του ανήκει επίσης μια έπαυλη αξίας περίπου 66 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαρδηνία. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν και αυτή η ιδιοκτησία του κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές.

Ο όμιλος LVMH κλείνει «προσωρινά» τα 124 καταστήματά του στη Ρωσία

Ο υπ’ αριθμόν 1 όμιλος ειδών πολυτελείας παγκοσμίως, ο γαλλικός LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy) θα κλείσει «προσωρινά» από την Κυριακή τα 124 καταστήματά του στη Ρωσία «δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών στην περιοχή», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ομίλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση του ομίλου του Μπερνάρ Αρνό, που έχει 3.500 συνεργάτες στη χώρα, ακολουθεί εκείνη των οίκων ειδών πολυτελείας Hermès και Chanel που ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.