Αρκετές εκατοντάδες Ούγγροι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βουδαπέστης για να αποδοκιμάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα αναζητώντας διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη.

Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία της 1 (IIB), η οποία μετέφερε την έδρα της από τη Μόσχα στη Βουδαπέστη το 2019, διοργανώθηκε από τον ηγέτη της ουγγρικής αντιπολίτευσης Πέτερ Μάρκι-Ζέι που έχει έντονα φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Η αντιπολίτευση έχει αποδώσει στην IIB (στην οποία η Ρωσία κατέχει μερίδιο 42,9%) τον χαρακτηρισμό «τράπεζα κατασκοπείας» που αντιπροσωπεύει την επιρροή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βουδαπέστη. Η Ουγγαρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 17,2%.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Τσεχία προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ που είναι μέλη της ΙΙΒ και της IBEC (International Bank for Economic Co-operation) να αποχωρήσουν από αυτές τις τράπεζες, όπου το ρωσικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη γειτονική Ουκρανία, όπου υπάρχει μεγάλη ουγγρική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Βουδαπέστη στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ουγγαρία είναι μία από τις οκτώ χώρες της ΕΕ που στηρίζουν την πρωτοβουλία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας.