Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία ξεκίνησαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής της, η Μόσχα δήλωσε ότι θέλει να επιτευχθεί «μια συμφωνία» με το Κίεβο στις σημερινές συνομιλίες, την ώρα που η επίθεσή της δείχνει να συναντά μεγαλύτερη αντίσταση από αυτό που αναμενόταν.

«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Έκκληση Ρούτε να «σταματήσει η επιθετικότητα του Πούτιν»

Στο μεταξύ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε σήμερα έκκληση για διεθνή ενότητα για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ρούτε είπε ότι τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του κόσμου «είναι ενωμένα στην καταδίκη αυτής της εισβολής και στη στήριξη του ουκρανικού λαού». «Πρέπει να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα, την επιθετικότητα του Πούτιν, από κοινού με τους εταίρους και τους συμμάχους μας», είπε ο Ρούτε.

Η AB Volvo αναστέλλει την παραγωγή στη Ρωσία

Η σουηδική εταιρία κατασκευής φορτηγών AB Volvo ανέστειλε όλη την παραγωγή της και τις πωλήσεις της στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Ο όμιλος Volvo αντλεί περίπου το 3% των πωλήσεών του από τη Ρωσία και έχει ένα εργοστάσιο στη χώρα.

«Τώρα έχουμε λίγη παραπάνω σαφήνεια για τις κυρώσεις και την ασφάλεια στην περιοχή… αυτό σημαίνει ότι τερματίζονται όλες οι δραστηριότητες στη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ισχύουν μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, η Volkswagen ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις αυτοκινήτων που ήδη βρίσκονται στη Ρωσία σε τοπικές αντιπροσωπείες, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Volkswagen αποφάσισε επίσης να σταματήσει την παραγωγή για μερικές ημέρες αυτή την εβδομάδα σε δύο γερμανικά εργοστάσια καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή εξαρτημάτων αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.