Οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου ολοκληρώθηκαν και συμφωνήθηκε νέος γύρος επαφών, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας (28/2) υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τις μάχες στο Κίεβο να συνεχίζονται, ο Πούτιν μέσω του ρωσικού ΥΠΕΞ έστειλε απειλές προς τις χώρες που στέλνουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, την ώρα που ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου εφαρμόζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή με κατεύθυνση το Κίεβο

Εικόνες από δορυφόρο οδήγησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας Maxar Technologies κι από εκεί που ανέφερε πως η στρατιωτική οχηματοπομπή των ρωσικών δυνάμεων με κατεύθυνση το Κίεβο δεν είναι 27 χλμ., αλλά 64. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει την ισχύ με την οποία ετοιμάζεται να πολιορκήσει η Ρωσία την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης

Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει, λέει ο Ζελένσκι

«Το κακό» προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει «να σταματήσει αμέσως», πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι νέες αυτές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έρχονται όσο το Κίεβο συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμούς και λίγες ώρες αφού υπεγράφη η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία υποστηρίζουν αρκετοί ηγέτες της ΕΕ.

Зло, озброєне ракетами, бомбами та артилерією, треба зупинити негайно. Знищити економічно. Показати, що людяність уміє себе захищати.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, February 28, 2022

Οι απειλές του Πούτιν

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με αφορμή την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας από την Δύση και τόνισε σε έντονο ύφος, ότι οι υπαίτιοι «θα αναλάβουν την ευθύνη».

Όπως αναφέρει το Reuters, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως αυτοί που προμηθεύουν με φονικά όπλα την Ουκρανία, θα αναλάβουν την ευθύνη των όπλων, που θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πρόσθεσε ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση

Υπέγραψε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή.

Το πρωί της Δευτέρας (28/2) ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναφερθεί σε αυτή την εξέλιξη δηλώνοντας πως: «Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε» είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα ότι 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη και 16 παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ άλλα 45 έχουν τραυματιστεί.

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Ουκρανικά Μέσα, τα οποία επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν πως λίγο μετά τις 18:00 υπήρξαν ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ακούγονται οι σειρήνες, με τους κατοίκους να καλούνται να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Οι 3 όροι του Πούτιν για τη διακοπή της εισβολής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Από την πλευρά της Γαλλίας, έγινε γνωστό νωρίτερα πως ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Πρώτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  • δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και
  • τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πούτιν ζήτησε αναλυτικά από τον Μακρόν:

  • την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία,
  • την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και
  • την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του