Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι απαγορεύονται στο εξής οι πτήσεις και οι προσγειώσεις ιδιωτικών ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και στα αεροδρόμια της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ.

«Οι ενέργειες του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι παράνομες και όποιος επωφελείται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία δεν είναι καλοδεχούμενος εδώ», έγραψε ο Σαπς στην ανάρτησή του.

Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε τις προσγειώσεις βρετανικών αεροσκαφών στα αεροδρόμιά της, καθώς και χρήση του εναερίου χώρου της. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις του ρωσικού αερομεταφορέα Aeroflot, στo πλαίσιo των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Τσεχία απαγόρευσαν επίσης στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους. Εταιρείες όπως η IAG (ανήκει στη British Airways) και Virgin Atlantic άρχισαν να εκτρέπουν τις πτήσεις τους για να μην περνούν από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Βουλγαρία θα απαγορεύσει τις πτήσεις όλων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη από σήμερα Σάββατο (26/2), ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (25/2) το υπουργείο Μεταφορών.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο.