Η Ρωσία τελικά εισέβαλε στην Ουκρανία και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος διαφέρει σημαντικά, σε σχέση με όσα περιμέναμε. Αρχικά, πρόκειται για την πρώτη σύγχρονη ένοπλη σύγκρουση μετά τον Β΄Παγκόσμιο, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια τεχνολογία, χωρίς να υστερεί σημαντικά το ένα μέρος, όπως έγινε σε προηγούμενες συρράξεις. Πχ Ιράκ ή Βιετνάμ.

Παράλληλα, όσα στοιχεία βλέπουν την δημοσιότητα, αποτυπώνουν ένα ζοφερό μέλλον, καθώς όχι μόνο οι εντολές δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά πλέον οι απώλειες αφορούν κυρίως αμάχους, ενώ οι στρατιωτικοί στόχοι αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Αντιθέτως, πόλεις και αστικά κέντρα μπαίνουν στο «στόχαστρο».

Δημοσίευμα του reuters.com, αναφέρει ότι η επίθεση στοχεύει μέρη που βρίσκονται εκτός των ζωνών που θέλει να καταλάβει η Ρωσία επίσημα, όπως το Κίεβο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνεται, τόσο από επίσημες αναφορές των Ουκρανικών αρχών, όσο και από βίντεο και μαρτυρίες που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Εισβολή στην Ουκρανία

Κομάντο, πύραυλοι και πρόσφυγες

Σε αντίθεση με τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει από το παρελθόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται διαφορετικά. Οι πολίτες εγκαταλείπουν το Κίεβο και προσπαθούν να φτάσουν σε γειτονικές χώρες, η ΕΕ ετοιμάζεται για καραβάνια προσφύγων, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 1 εκατ. πρόσφυγες, ενώ ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει δημόσια τρομοκρατημένος.

Παράλληλα, οι εικόνες για τα ρωσικά στρατεύματα, δείχνουν πολυπληθής μονάδες χωρίς διακριτικά, ενώ κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις, που χτυπάνε στρατηγικούς στόχους, ακόμα και μέσα στις πόλεις.

Επίσης, το πυροβολικό διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο -εξάλλουν η επίθεση ξεκίνησε με δύο κύματα βομβαρδισμών-, όμως στοχεύει πόλεις και μέρη που μένουν πολίτες και όχι στρατιωτικούς στόχους.

Επιπλέον, τεθωρακισμένα και μονάδες με φαντάρους δεν έχουν ριχτεί στη μάχη, ενώ οι σύμμαχοι της Ουκρανίας τηρούν στάση αναμονής, από στρατιωτική σκοπιά, ενώ ανακοινώνουν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία.

Σύγκριση δυνάμεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του independent.co.uk, η Ρωσία στη σύγκριση δυνάμεων κατατροπώνει την Ουκρανία, η οποία έχει ελλείψεις ακόμη και σε βασικές μονάδες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι η δήλωση του Vadym Prystaiko, πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δήλωσε «δεν είμαστε μέρος αυτής της οικογένειας (σ.σ. του ΝΑΤΟ) και αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη».

Το Reuters αναφέρει πως το ΝΑΤΟ έθεσε πολεμικά αεροσκάφη σε επιφυλακή, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα. Μάλιστα, είχε δώσει τις προηγούμενες μέρες εντολή, ώστε να εκπαιδευτούν οι πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας – ακόμα και μικρά παιδιά-, ώστε να μάθουν σύντομα, πώς να χρησιμοποιούν ένα όπλο.

Πλέον, ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη έχει ανατρέψει ως ένα σημείο τις προβλέψεις που υπήρχαν, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του. Οι άμαχοι γίνονται επίσημα ο κύριος στόχος της επιχείρησης, ενώ οι ειδικές δυνάμεις αποκτούν ιδιαίτερο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο.