Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Μάλιστα, οι δηλώσεις του αυτές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», είπε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ.

«Εάν οι εταίροι μας έχουν εισακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας, τις οποίες ανακοινώσαμε από τον Δεκέμβριο ακόμη του 2021, αναφορικά με το πρόβλημα των δεσμευτικών από νομικής απόψεως εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη», οι οποίες περιλαμβάνουν την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και, γενικότερα, προς ανατολάς, «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, εντίμως, στην βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της ισορροπίας των αμοιβαίων συμφερόντων», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, και όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι χώρες για την διασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους στην κοινή περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως προ ολίγου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και πήρε την Τρίτη από την Άνω Βουλή άδεια για χρήση στρατού εκτός των συνόρων, μια ημέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.