Τα λείψανα που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι πολιτισμοί και έχουν βρεθεί από την αρχαιολογία είναι συνήθως σπασμένα, θαμμένα και δύσκολο να αναγνωριστούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αρκετά εντυπωσιακά ευρήματα που μπορούν να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε πλήρως τη θέση μας στην ιστορία, όπως και οι πέντε από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις της αρχαιολογίας μέχρι σήμερα.

Παιδιά με αναπηρίες θάβονται σαν βασιλιάδες

Σκελετός

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες έθαψαν πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο έφηβων αγοριών, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Sunghir μερικές ώρες ανατολικά της σημερινής Μόσχας πριν από 34.000 χρόνια. Όταν ανασκάφηκαν οι τάφοι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια -που πέθαναν περίπου σε ηλικία 10 και 12 ετών και που και τα δύο έδειχναν σημάδια αναπηρίας- ήταν θαμμένα μαζί (κεφάλια δίπλα) με 10.000 χάντρες από ελεφαντόδοντο μαμούθ, περισσότερα από 20 περιβραχιόνια, περίπου 300 τρυπημένα δόντια αλεπούς, 16 δόρατα από ελεφαντόδοντο μαμούθ, κέρατα και ανθρώπινες περόνες τοποθετημένες στο στήθος κάθε παιδιού, αναφέρει το Reader’s Digest. Μεταξύ των ενηλίκων, από την άλλη πλευρά, κάποιοι τάφοι δεν είχαν θησαυρούς και άλλοι είχαν μόνο λίγους.

Προηγμένα εργαλεία της λίθινης εποχής στην Ινδία

Αρχαία εργαλεία

Πάνω από το 90% των σύγχρονων ανθρώπων κατάγονται από έναν μικρό πληθυσμό Homo sapiens που έφυγε από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια, σύμφωνα με γενετικά στοιχεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ομάδα θα μπορούσε να ήταν τόσο επιτυχημένη επειδή είχε αναπτύξει ανώτερα λίθινα εργαλεία. Αλλά μια τοποθεσία στη νότια Ινδία, όπου οι αρχαίες ανθρώπινες τοποθεσίες δεν έχουν μελετηθεί καλά, δείχνει ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν προηγμένα εργαλεία πριν από περισσότερα από 200.000 χρόνια. Το αν αυτό σημαίνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έφυγαν από την Αφρική κατά κύματα ή ότι διαφορετικοί άνθρωποι βρήκαν παρόμοιες καινοτομίες ξεχωριστά, είναι άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, σημειώνει το Reader’s Digest.

Κρυμμένοι θησαυροί

Ακριβώς όπως ο μπαμπάς του πριν από αυτόν, ο κτηνοτρόφος της Γιούτα Γουόλντο Γουίλκοξ και ολόκληρη η οικογένειά του φρόντιζαν για τις προϊστορικές βραχώδεις γραμμές, τους πίνακες και τα πέτρινα εργαλεία που βρίσκονταν σε όλη την περιουσία τους έκτασης 4.000 στρεμμάτων που ονομάζεται Range Creek. Τα τεχνουργήματα είχαν αφεθεί από μια μυστηριώδη φυλή που ονομαζόταν Ινδιάνοι Fremont που ζούσε στην περιοχή πριν από 1.000 χρόνια και παρέμειναν ως επί το πλείστον ανενόχλητα, χάρη στις πύλες του Γουίλκοξ και στις πινακίδες «κλειστός δρόμος», που είχαν τοποθετηθεί για να αποτρέψουν τους κυνηγούς. Όταν ο Γουόλντο αποφάσισε ότι ήταν πολύ μεγάλος για να διαχειριστεί το ράντσο, πούλησε το ακίνητο στο Bureau of Land Management και τώρα εποπτεύεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα.

Πολεμιστές από τερακότα

Πολεμιστέ από τερακότα στην Κίνα

Όταν εργάτες που έσκαβαν ένα πηγάδι στην Κίνα το 1974 ανακάλυψαν ένα άγαλμα στρατιώτη σε φυσικό μέγεθος, ήξεραν ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά δεν είχαν ιδέα τι άλλο βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της Γης. Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές και αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι υπάρχουν έως και 8.000 πήλινα αγάλματα. Οι περισσότεροι είναι πολεμιστές, ο καθένας με τη δική του έκφραση προσώπου και τα όπλα του, ενώ υπάρχουν και άλογα και άρματα πλήρους μεγέθους από τερακότα. Το έργο δημιουργήθηκε ως μαυσωλείο για τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, τον Qin Shi Huang Di, ο οποίος ανέλαβε τον θρόνο το 246 π.Χ. Ο Τσιν είναι θαμμένος σε έναν τάφο στην τοποθεσία που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητά του, αλλά οι εξερευνήσεις γύρω του έχουν αποκαλύψει αγάλματα χορευτών και ακροβατών.

Μικρός άνθρωπος ή εξωγήινος;

Το 2003, ένας σκελετός ύψους 15 εκατοστών με μυτερό κεφάλι βρέθηκε φυσικά μουμιοποιημένος στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Αν και πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι ο σκελετός -ο οποίος είχε οστική πυκνότητα χαρακτηριστική ενός 6χρονου παιδιού παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος- ήταν εξωγήινος, οι επιστήμονες μπόρεσαν από τότε να αναλύσουν την αλληλουχία και να μελετήσουν το DNA του. Η Ata, όπως είναι γνωστή η γυναικεία μούμια, αποδεικνύεται ότι είναι άνθρωπος -σχετιζόταν στενότερα με αυτόχθονες Χιλιανούς, αλλά είχε και κάποια ευρωπαϊκή καταγωγή. Οι ερευνητές βρήκαν επτά διαφορετικές μεταλλάξεις των γονιδίων της που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι βέβαιοι τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη σκελετική δυσπλασία της.