Αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού δήλωσαν σήμερα πως στρατιώτες και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα. Την είδηση μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρωσικός στρατός λέει ότι σκότωσε πέντε «σαμποτέρ» από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η ένταση σημειώθηκε γύρω στις 06:00 το πρωί, ώρα Μόσχας, στην περιοχή Ροστόφ κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Συνοριοφύλακες της FSB εντόπισαν μια φερόμενο ως «ομάδα σαμποτέρ» του ουκρανικού στρατού και κάλεσε βοήθεια από τη νότια στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας. Μια μονάδα του ρωσικού στρατού κατέστρεψε δύο οχήματα του ουκρανικού στρατού που φέρεται να διέσχισαν τα σύνορα με πυρά από αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με το Interfax.

Η Ουκρανία διέψευσε τον ρωσικό ισχυρισμό, με το Κίεβο να κάνει λόγο για fake news, σύμφωνα με το RT.

Κατ’ αρχήν συμφωνία για συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία ότι η ΕΕ θα αναπτύξει συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται για μάχιμες δυνάμεις, αυτό είναι ένα νέο στοιχείο της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες, οι παράμετροι και το χρονοδιάγραμμα αυτής της στρατιωτικής αποστολής δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Αλλά είναι κρίσιμο να ανοίξουμε αυτή τη νέα σελίδα στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ντ. Κουλέμπα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του να δώσουν στην Ουκρανία ευρωπαϊκή προοπτική, λέγοντας: «Η καλύτερη στρατηγική απόφαση που μπορεί να λάβει η Ευρώπη τώρα, για να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειας, είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι Ουκρανία είναι μέρος της».