Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο» πρόσθεσε.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ουκρανία: Δύο άμαχοι νεκροί στους βομβαρδισμούς των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων στη Λουγκάνσκ

Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρών του πυροβολικού του στρατού του Κιέβου στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο ουκρανικός στρατός σφυροκόπησε κατοικημένες περιοχές τη νύχτα χρησιμοποιώντας πυροβόλα 120 χιλιοστών, κάτι θεωρητικά απαγορευμένο δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης του Μινσκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Ως αποτέλεσμα, δύο άμαχοι (…) σκοτώθηκαν και πολυκατοικία (…) καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφεραν.

Οι αυτονομιστές κατήγγειλαν νωρίτερα 66 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τα κυβερνητικά στρατεύματα στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για τρεις τραυματίες σε δύο χωριά εξαιτίας πυρών πυροβολικού.

Αργά χθες βράδυ ο Ιβάν Φιλιπονένκο, στρατιωτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ, μίλησε για νέα επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής και για συνεχείς βομβαρδισμούς του πυροβολικού των δυνάμεων του Κιέβου.