Τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποβάθμισε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη.

Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής – Δύσης και φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη, γράφει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα της.

Όπως είπε επί του θέματος ο Ζελένσκι στην Bild, ενώ η Ουκρανία ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά. Και «δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», συμπλήρωσε.

Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες», είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για πιθανή ένταξη αλλά δεν υπάρχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

«Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε ακόμη ο ίδιος, παροτρύνοντας τα μέλη της Συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία.