Συνολικά 80 απείθαρχοι επιβάτες αεροπλάνων αναφέρθηκαν στο FBI με το ενδεχόμενο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

O αριθμός των περιστατικών που προκάλεσαν αναστάτωση σε πτήσεις αυξήθηκε δραστικά το 2021, με αρκετά από αυτά να συνδέονται με την άρνηση τήρησης των μέτρων προστασίας από την COVID-19.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για την τήρηση σκληρής γραμμής και μερικές αεροπορικές εταιρίες και συνδικάτα εργαζομένων ζήτησαν να καταρτιστεί ένας κατάλογος «απαγόρευσης πτήσεων», ο οποίος θα απαγόρευε τις πτήσεις στους επιβάτες, που θα είχαν καταγραφεί να προκαλούν προβλήματα.

Η αύξηση των περιστατικών αυτών έχει σχετιστεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τους περιορισμούς για την πανδημία, που κάποιες φορές προκαλούν εντάσεις στην καμπίνα επιβατών των αεροσκαφών.

Η FAA, η οποία είχε την προηγούμενη χρονιά αναφέρει 37 επιβάτες στο FBI προκειμένου να εξεταστούν οι περιπτώσεις εμπλοκής τους σε περιστατικά, ανακοίνωσε ότι περίπου 4.600 από τις 6.400 αναφορές για απείθαρχους επιβάτες που έλαβε από την αρχή του 2021 μέχρι την 15η Φεβρουαρίου, σχετίζονται με επιβάτες που δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα προσώπου, όπως απαιτούσαν οι κανονισμοί προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ασκεί διώξεις κατά αριθμού ρεκόρ επιβατών για επεισόδια με τα πληρώματα των αεροσκαφών.

Κατά το οικονομικό έτος 2019, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 20 κατηγορουμένων, ενώ ακολούθησε το 2020 με 16 και το ρεκόρ με 21 απαγγελίες κατηγοριών το 2021. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εννέα απαγγελίες κατηγοριών έγιναν στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο Τεντ Μπάστιαν εκτελεστικός διευθυντής της Delta Air Lines ζήτησε αυτό το μήνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ να συμπεριλάβει τους επιβάτες που καταδικάζονται για την διατάραξη των πτήσεων σε μία εθνική λίστα «απαγόρευσης πτήσεων» που θα απαγορεύει τις μελλοντικές πτήσεις τους, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία.

Η κίνηση αυτή, θα «βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών και θα καταγραφεί ως ένα ισχυρό σύμβολο των συνεπειών της μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες του πληρώματος σε επιβατικά αεροσκάφη».

Η Delta έχει τοποθετήσει περίπου 1.900 ανθρώπους στη λίστα «απαγόρευσης πτήσεων» μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για να φορούν μάσκες προσώπου, ενώ παρέδωσε περισσότερα από 900 ονόματα επιβατών που τους έχει απαγορευτεί η επιβίβαση σε πτήσεις, στην Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών (TSA), προκειμένου να τους επιβληθούν αστικές ποινές, όπως δήλωσε ο Μπάστιαν.

Η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών- CWA που αντιπροσωπεύει περίπου 50.000 αεροσυνοδούς σε 17 αεροπορικές εταιρίες , δήλωσε ότι το συνδικάτο της ζητεί «την κατάρτιση μιας κεντρικής λίστας επιβατών, οι οποίοι δεν θα πετούν για μία χρονική περίοδο, μετά την επιβολή προστίμου ή την καταδίκη τους για πρόκληση σοβαρού επεισοδίου».

Οι αεροπορικές εταιρίες διεξάγουν συζητήσεις για μήνες με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάρτισης μιας εθνικής λίστας «απαγόρευσης πτήσεων», αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για οποιαδήποτε επικείμενη ενέργεια.