Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

Νωρίτερα, η Ρωσία υποστήριξε πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει τη γειτονική της χώρα, όμως πολλές χώρες της Δύσης αμφισβητούν πως κάτι τέτοιο ισχύει. Ο Μπλίνκεν υιοθέτησε αυτή την άποψη σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί (ώρα ΗΠΑ), σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα».

«Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται», σημείωσε.

Περί τους 150.000 στρατιώτες οι Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε ο Πούτιν.

Ο Μπάιντεν είπε, ακόμη, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και πως μια εισβολή παραμένει πιθανή.

Υπενθυμίζεται πως και το ΝΑΤΟ – το οποίο σήμερα κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά τηςαμφισβητεί το ότι η Ρωσία απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Σε παρόμοια διαπίστωση καταλήγουν και οι μυστικές υπηρεσίες της Εσθονίας, όπως έγινε γνωστό απόψε.