«Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία», τονίζουν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, σε συνέχεια σημερινής σύσκεψης που είχαν νωρίτερα σήμερα, καλώντας, παράλληλα, τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.

Ακόμη, καλούν τη Μόσχα να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία «αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και προειδοποιούν πως η Συμμαχία είναι σε θέση να ανταποκριθεί «σε όλα τα ενδεχόμενα».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ανακοινώσει τη, μερική έστω, αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα σύνορα με τη γειτονική της χώρα, ωστόσο χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ισχυρισμό που δεν έχει, ακόμη, διαπιστωθεί.

Η ανακοίνωση των ΥΕΘΑ του ΝΑΤΟ

«Προτρέπουμε τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη συσσώρευση αυτή και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διττή προσέγγισή μας ως προς τη Ρωσία: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με άνοιγμα στο διάλογο», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί τονίζουν ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και ανακοινώνουν την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων».

«Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. «Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», σημειώνουν οι Υπουργοί Άμυνας.

Τέλος, στη δήλωσή τους οι 30 υπουργοί των χωρών του ΝΑΤΟ, τονίζουν ότι όλοι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματία και διάλογο με τη Ρωσία, για θέματα ευρωατλαντικής ασφάλειας ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο. «Υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και τις προσπάθειες υπό το σχήμα της Νορμανδίας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε έναν Ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Διάλογο για την Ασφάλεια που ξεκίνησε από την Πολωνία ως τρέχουσα Πρόεδρος του ΟΑΣΕ. Έχουμε κάνει ουσιαστικές προτάσεις στη Ρωσία για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή και περιμένουμε απάντηση. Έχουμε επανειλημμένα προσφέρει και συνεχίζουμε να προσφέρουμε περαιτέρω διάλογο μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε αυτόν».

«Ενθαρρύνουμε σθεναρά τη Ρωσία να ανταποδώσει και να επιλέξει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», καταλήγουν.

Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον

Το άρθρο στο οποίο αναφέρονται οι ΥΕΘΑ των χωρών της Συμμαχίας δεν είναι άλλο από αυτό που προβλέπει τη χρήση ενόπλου βίας «προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού». Η εκδοχή του άρθρου αυτού στα ελληνικά, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, είναι το ακόλουθο:

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συν-δράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».