Οι κινήσεις της Ρωσίας τις τελευταίες ώρες, οι οποίες ερμηνεύονται πως πιθανές ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να πείθουν το ΝΑΤΟ ότι πρόκειται για μια ουσιαστική απόσυρση. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενγμπεργκ κάλεσε σήμερα και πάλι τη Μόσχα να αποδείξει ότι αποσύρει στρατεύματα, λέγοντας ότι στρατιώτες και τανκς συχνά μετακινούνται.

«Μένει να δούμε αν υπάρχει πράγματι ρωσική αποχώρηση… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αύξησαν τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Αν θέλουν πράγματι να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα καλωσορίσουμε… Πάντα μετακινούν δυνάμεις μπρος πίσω έτσι ώστε να βλέπουμε μετακίνηση δυνάμεων, τανκς. Αυτό δεν επιβεβαιώνει αληθινή απόσυρση», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμη πως η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.

Παράλληλα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, είπε, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα διαλέξει το δρόμο της διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα για διπλωματία από τη Μόσχα, είναι λόγος για μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Στο μεταξύ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε σήμερα πως η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο δυτικό τμήμα της χώρας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι, μέσα σε ίσως τρεις με τέσσερις εβδομάδες, η διάταξη των δυνάμεων στη δυτική περιφέρεια της Ρωσίας θα επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση», δήλωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο RTE ο πρεσβευτής Γιούρι Φιλάτοφ.

«Διεξάγουμε προγραμματισμένες ασκήσεις με λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα τελειώσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και αυτά τα στρατεύματα θα αποσυρθούν. Μπορείτε να το ελέγξετε την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ακόμη.

Τα σχόλιά του αναμεταδόθηκαν σήμερα από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.